Een paar maanden geleden heb ik u mogen vertellen over de echte Koningin van de nacht (Selennicereus grandiflora). Een cactus, die vaak met de Koningin van de nacht verward wordt, is de Hy(c)locereus undatus. Deze cactus, die ook een Epifyt is, behoort tot de klimcactussen. Met behulp van veel luchtwortels, kunnen ze hoog in de bomen klimmen. Zo’n luchtwortel is sterk en kan tot aan de begane grond reiken, om ook een bijdrage van vocht en voedsel aan de plant te geven.

Bij mij thuis heb ik een aantal jaren geleden deze cactus op het dak van het gashuis geplaatst, in een pot met nauwelijks grond. De plant heeft zich uitstekend ontwikkeld d.m.v. de genoemde luchtwortels en verder geprofiteerd van humus restanten op het dak. De stengels zijn mooi donkergroen en kunnen een lengte per segment behalen van 1,20 m¹. De totale lengte kan wel uitgroeien tot 10 m¹. De stengels zien eruit als van een lidcactus, maar dan natuurlijk veel groter.

De plant is zeer goed toepasbaar overhangend op muren, en hekwerken. Ook kunt u deze cactus laten groeien tegen kale stammen van hoge bomen, bijvoorbeeld pijnbomen. Ze krijgen 1 x per jaar zo in juli-augustus zéér fraaie grote witte bloemen van 25 tot 30 cm lang, met een doorsnede van 15 cm. De Hylocereus undatus is afkomstig uit Midden Amerika. In landen als Colombia, Mexico, Venezuela en Guatemala worden de planten gekweekt om hun vruchten, de Pitahaya’s. Dit is een vrucht met een rode, zuurstokachtige kleur en met groene uitstulpende puntige blaadjes . De inhoud is zoetig.

Hier in Spanje heb ik in de groentehallen van Barcelona deze vruchten gezien en geproefd. Aan de Costa Blanca ontwikkelt de plant nauwelijks vruchten, maar de plant zelf groeit hier in onze subtropisch klimaat uitstekend. De door mij eerder genoemde spectaculaire grote witte bloemen, bloeien maar één nacht, echter in tegenstelling van de echte Koningin van de nacht, blijven de bloemen ook bloeien de volgende dag en sterven pas af aan het einde van de volgende dag of aan het begin van de volgende nacht.

Door het mooie decoratieve blijvend groen van de stengels en vooral ook voor de hele mooie spectaculaire grote witte bloemen, is deze plant voor uw Mediterrane tuin een aanbeveler. Vooral ook, daar de plant zeer weinig onderhoud vraagt.