Een groot percentage mensen heeft regelmatig of chronisch hoofdpijn. De oorzaak van deze pijnen is echter bij de patiënt in de meeste gevallen niet bekend. Vaak is er een diagnose migraine of spanningshoofdpijn, maar dit geeft niet aan wat eigenlijk de hoofdpijn veroorzaakt.

Hoofdpijn kan grofweg worden veroorzaakt door 3 lichamelijke omstandigheden.

Ten eerste kunnen er zenuwen geïrriteerd zijn die naar het hoofd lopen. Deze zenuwen geven,net als beenpijn bij een rughernia, pijn in het hoofd. De oorzaak ligt dus in de irritatie van de zenuw naar het hoofd en niet in het hoofd zelf. Vaak wordt de zenuw geïrriteerd door een inklemming in de nek door een dwangstand, wervelverschuiving of abnormale houding.

Ten tweede kan hoofdpijn worden veroorzaakt door irritatie van de hersenvliezen. Een bekend extreem voorbeeld is natuurlijk meningitis, waarbij het hersenvlies door een bacterie of virus geïnfecteerd is. Deze hersenvliezen bedekken de hersenen en lopen als een soort jas door om het gehele ruggenmerg in de wervelkolom. Als er hoog in de wervelkolom, dus in de nek, druk wordt uitgeoefend op deze vliezen, kan dit deze vliezen irriteren en dus hoofdpijn veroorzaken. Bij 89 % van onze hoofdpijnpatiënten drukt de atlas, de eerste nekwervel, tegen het ruggenmerg en veroorzaakt de hoofdpijn. Ook migraine wordt door hersenvliesprikkeling veroorzaakt en het blijkt dat 93% van migrainepatiënten ook nekpijn hebben en daarvan 98% nekpijn aan de kant van de hoofdpijn.

Als laatste kan hoofdpijn ook veroorzaakt worden door irritatie van gewrichten in de nek en dan vooral het bovenste gedeelte van de nek. Dit geeft de typische pijn in het achterhoofd en boven de ogen.

In de drie hierboven genoemde groepen kunnen alle oorzaken van hoofdpijn worden geplaatst. Hersenen voelen zelf geen pijn. Om een ernstig voorbeeld te geven wordt een hersentumor gevoeld als de hersenvliezen door druk worden geïrriteerd. Hierboven staan dus vooral minder ernstige veel voorkomende voorbeelden. Chiropractoren zijn tijdens hun 5 jarig universitaire opleiding gespecialiseerd om ernstige oorzaken van hoofdpijn uit te sluiten.

Doordat de oorzaak van hoofdpijn dus vaak in de nek kan zitten (ook migraine), kan met chiropractie door mechanische en neurologische manipulaties de oorzaak worden verholpen. Van alle patiënten die met hoofdpijn in onze kliniek komen kunnen we 91% van hun klachten afhelpen. Al is dit geen wetenschappelijk bewijs, geeft het wel aan dat chiropractie zeker een oplossing kan zijn tegen hoofdpijn.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950