De eerste weken van dit verse nieuwe jaar zitten er op. Dus, tijd  voor een tussenstand van de goede voornemens. Was dat een diepe zucht?  Is het niet helemaal  gegaan zoals u zich had voorgenomen….?

Oud- en Nieuw lijkt zo een uitgelezen moment om radicaal ergens mee te stoppen of te beginnen. Je hebt vol overtuiging aangekondigd dat je nu echt gaat stoppen met roken, of minder gaat eten, gezonder leven en meer sporten. Ze staan allemaal hoog genoteerd in de top 10 van goede voornemens.

Vol goede moed beginnen we in het nieuwe jaar maar na een paar dagen wankelt het fundament. Wat zo een goed plan leek, lijkt nu niet meer zo makkelijk en misschien zelfs bijna een onhaalbaar streven. Essentieel is dat je wel een (haalbaar) doel hebt, je het werkelijk wilt en niet af en toe, en dat je het niet voor iemand anders doet. Wat maakt het toch zo moeilijk om te  veranderen?

Het lichaam weet niet wat goed of slecht voor u is. Het is alleen maar bezig om de huidige balans te bewaren en stress te vermijden. Het werkt vergelijkbaar met een thermostaat. Deze staat ingesteld op een bepaalde temperatuur.  Hoe meer de temperatuur afwijkt,  hoe harder er gewerkt zal worden om de ingestelde temperatuur te behouden.

Een goed voorbeeld hiervan is wat grote hoogte doet met je lichaam. De lucht in de bergen is ijler en bevat minder zuurstof. De eerste paar dagen kunnen er klachten optreden als hoofdpijn en misselijkheid. Feitelijk een signaal van het lichaam om naar beneden te gaan. Op een ander niveau zijn de longen al begonnen extra rode bloedlichaampjes aan te maken zodat het lichaam beter zuurstof kan opnemen op deze hoogte. Na een periode van slechts enkele weken, is het lichaam aangepast aan de hoogte en heb je nergens meer last van.

Dit principe geldt voor alles wat een verandering is. Dus plan de verandering, creëer een doel waar je naar toe wilt werken zodat je als het ware een koers uitzet. Koersafwijkingen kun je dan corrigeren omdat je weet waar je naar toe wilt. Daarmee baan je een pad naar succes, wat je ook wilt veranderen en bereiken in je leven!

Noëlla Jansen

NLP Coach & Communicatie Trainer

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met Clinica La Alegria.

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es