Voor scheuren en gaten in uw muren moet u daar zeker naar toe. Maar waar ik het vandaag over wil hebben, zijn de rimpels en deukjes in de cosmetische geneeskunde. Ook daarvoor gebruiken wij vulmiddelen, ook wel fillers genoemd. Dat klinkt wat professioneler.

Wist u dat in 1890 al de eerste behandelingen plaatsvonden met lichaamseigen vet in het gezicht? Een aantal jaren later probeerde men een verbetering te bereiken door paraffine in het gezicht te spuiten, waarvan de historie niet vermeldt of dit een succes was. Eind vorige eeuw, dit klinkt ver weg maar ik bedoel de jaren ´80-´90 tot ongeveer 2004, nam het gebruik van fillers een grote vlucht. Aanvankelijk werden zowel permanente fillers (siliconenolie, artecoll, aquamid en bioalcamid) als tijdelijke fillers (collageen, hyaluronzuur) gebruikt.

Na 2005 werd dringend geadviseerd alleen nog tijdelijke fillers te gebruiken. Het bleek nl. dat blijvende middelen ernstige complicaties konden veroorzaken die lang niet altijd zonder blijvende gevolgen waren. De beelden van misvormingen die men in de media ziet, zijn door deze permanente middelen verzoorzaakt. In Nederland staat de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) het de leden niet meer toe deze middelen te gebruiken op straffe van royement.

De huidige generatie tijdelijke fillers is volstrekt veilig. Hyaluronzuren worden het meest gebruikt, er zijn tientallen soorten op de markt. Het is niet alleen belangrijk dat men naar een betrouwbare behandelaar (arts) gaat, maar dat men zich er ook van vergewist welke producten door de betreffende arts worden gebruikt. Op internet kan men in het algemeen veel informatie vinden, zowel over (cosmetische) artsen als over materialen.

In sommige landen is het toegestaan dat verpleegkundigen injecteren, in Nederland en Spanje mag dit niet en kan men zich alleen als arts verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid.

Met het toepassen van fillers kan men fraaie resultaten bereiken, zonder dat er in het gezicht opvallende veranderingen plaatsvinden. Als de omgeving zegt: ´wat zie je er goed uit´ of ´ben je met vakantie geweest´, dan zijn de juiste accenten gelegd.

Er zijn diverse mogelijkheden om dit doel te bereiken. Men kan een liftend effect voor het jukbeen realiseren, de kaaklijn verbeteren, wanglijnen corrigeren of bijvoorbeeld het gebied van de slapen verbeteren. Met name bij vrouwen komen de slapen in de loop der jaren dieper te liggen.

Voor het verbeteren van het huidoppervlak is het Nu Skin programma aan te bevelen, waar onze verpleegkundie Undine Edel specialiste in is.

Voor een gratis consult op één van bovengenoemde gebieden bent u welkom in onze praktijk, Clinica La Alegria, Avd. Valencia, 17, Calpe.