Wie bij de NVOC aan bergwandelen denkt, denkt algauw aan Frans van de Steenoven. Toen wij in 2004 lid werden deed Miel nog de bergwandelingen. Miel met zijn altijd superzware rugzak, veel te zwaar dachten we voor zo’n tengere man. Voor hem geen probleem. Rond 2005/2006 stopte hij ermee en namen Frans en zijn vrouw Mary het over. Niet alleen de Bergstappers elke eerste zaterdag van de maand met eten daarna maar ook de Bergstappers Plus, elke derde zondag van de maand. Dit waren in principe dezelfde wandelingen als die van de Sierras, het groepje dat wekelijks de bergen in trekt. Zo waren de lange wandelingen altijd recent voorgewandeld.

Toen Mary overleed in 2015 stopte Frans ermee en nam Harm de Bergstappers over. Maar wel met dien verstande dat als hij er niet was Coral het die keer zou doen. Maar Frans kende meer wandelingen dus heb ik hem gevraagd in die gevallen met mij mee te gaan en dat deed hij, altijd vergezeld van zijn hond. Hij voorop ik achteraan, beiden in herkenbaar groen.

Zo ging het ook met de Bergstappers Plus. Deze wandeling was een tijdje gestopt bij gebrek aan deelnemers maar toen de vraag ernaar weer kwam heb ik ook daarvoor Frans lief aangekeken en ook toen was hij bereid, vriendelijk mens als hij is, die wandelingen opnieuw te gaan leiden, gebruik makend van de kennis opgedaan in de daaraan voorafgaande jaren.

Het vinden van het beginpunt van een nieuwe wandeling is vaak het lastigste. Er was nog geen site waarop je al die wandelingen kon vinden zoals nu. Daar gingen we dus weer vrolijk op pad met enthousiaste deelnemers de bergen in. Hij was zeer consciëntieus, had ook altijd van alles bij zich voor het geval dat, maar voor zover ik weet is er nooit iets veel ernstigers voorgevallen dan een verloren zool of een gekraste arm…

Nu hij onlangs heeft besloten te stoppen met het leiden van bergwandelingen wil ik namens iedereen Frans bedanken voor het mogelijk maken van zoveel bergstap-plezier, voor zoveel mensen, gedurende zoveel tijd! Ik weet dat jij het altijd met heel veel plezier hebt gedaan, Frans !

PS: Naar het zich laat aanzien gaan Jan Jasperse en Cora van Loon het overnemen, goed initiatief en zo kan alles en iedereen door blijven lopen.

Coral DHP