De meeste leden zullen inmiddels wel weten dat 2019 ”Het Rembrandt Jaar“ is, het jaar ter nagedachtenis aan het 350ste sterfjaar van de grote meester.

Rembrandt van Rijn werd geboren op 15 juli 1606 te leiden en stierf op 4 oktober 1669 in Amsterdam. Hij werd de belangrijkste meester van de 17 de eeuw en is vooral bekend door het licht en donker in zijn werken. De zogenaamde clair- obscur methode die hij als geen ander toe kon passen.

Dat licht en donker geeft je het gevoel dat je dichter bij het onderwerp komt… je bevindt je als het ware in het schilderij.

Wij hebben dit keer geprobeerd… let wel… geprobeerd om iets van dat licht en donker in onze schilderijen uit te proberen. We beschikten natuurlijk niet over de materialen waarmee er in die periode werd gewerkt, maar ook met gewone acryl verf kom je een heel eind.

Ook nu hebben we weer veel geleerd en met het meeste plezier een onderwerp gekozen en geschilderd. Uiteraard achten we onszelf nog steeds geen Rembrandt van Rijn, maar eerlijk is eerlijk we gaan wel vooruit en we hoeven ons zeker niet te generen bij een poging de grote meester te imiteren. Misschien kunnen we met deze expositie wat licht door de duisternis laten schijnen en krijgt ook u het gevoel een schilderij binnen te stappen en de persoon of het object aan te kunnen raken. Dan … lieve mensen hebben we ons doel weer bereikt !

En met de bekende penseelstreek groet ik een ieder, die van zowel licht als van donker houdt !

Ietje Speets