Ons volgende schilderonderwerp gaat over de boerderij, de dieren, de omgeving of de hoeve zelf.

Weer zo´n lekker onderwerp waar we allemaal wat van kunnen maken. Ik zie al een hele stal om me heen op de donderdagmorgen. Gelukkig maken ze geen geluid en gemekker horen we al genoeg om ons heen.

Toen mijn vader zijn bedrijf verkocht had, kocht hij onmiddellijk een boerderij in Maartensdijk met een paar hectare weiland erbij. Mijn moeder kwam bij de Hollandse Rading vandaan dus het voelde vertrouwd na hun leven in Bussum. Het was een groot, maar oud geval dat midden in de weilanden lag met een oprit van ongeveer een kilometer lang. Voor ons 40gers een uitdaging om te helpen klussen. Aangezien mijn vader twee linkerhanden had en nog geen spijker in de muur kon slaan, moest het werk op andere schouders getild worden.

Erik en mijn zwager begonnen dus met het slopen van een deel van het plafond boven de deel. Na een paar ferme rukken klonk er een vreselijk gekraak en het lawaai als van een waterval… De heren waren beiden drijfnat en stonken een uur in de wind, want door een lek in het dak was er in de loop der jaren een meertje op dat plafond ontstaan. Mijn zusje en ik, die toch al erg slappe lacherig waren deden het bijna in onze broek van het lachen. De klussers stonden er wat schaapachtig… ah leuke woordspeling, bij te kijken en konden meteen droge kleren gaan aantrekken.

Uiteindelijk is het een prachtige hoeve geworden met een  hele nieuwe rieten kap, de houten luiken werden weer mooi groen geschilderd, de moestuin aangelegd etc. De deel zelf was enorm met een gigantische open haard waar je een halve boom in kon opstoken en dat werd dan ook regelmatig gedaan. Helaas hebben ze het na enkele jaren weer moeten verkopen wegens gezondheidsredenen en mijn vader was als de dood voor de koeien en het paard… Lekker handig als je hobbyboertje wil spelen.

Het schilderij dat ik schilder is niet van onze boerderij, maar wel een kopie van een schilderij dat al mijn hele leven bij ons thuis heeft gehangen en nu bij mijn zusje in Huizen hangt. In onze beleving was dit het boerderijtje van onze overgrootouders in de Hollandse Rading, maar dat zullen we nooit weten, want we kunnen het niemand meer vragen.

Met deze schaapachtige penseelstreek wens ik u allen een prachtige voorjaarsmaand toe,

Ietje