Ja beste mensen eind maart, de paasdagen komen alweer dichterbij terwijl ik dit zit te schrijven en dat merken we duidelijk aan de nieuwe voorjaarsgasten die weer in drommen aankomen.

Toch is Pasen in Spanje heel anders dan bij ons in de Lage Landen. In de katholieke delen zijn ook processies en is het ook meer een kerkelijk feest, maar bij ons thuis speelde dat niet en kregen we gewoon nieuwe jurkjes, dus wel op zijn paasbest!

Het was bij ons thuis meer een gele feestdag en dan volgt de vraag natuurlijk: waarom geel?
In de eerste plaats is Pasen in het voorjaar dus krijgen we meer zonlicht en van zonlicht krijg je energie. Geel staat voor vruchtbaarheid, denk maar aan die schattige gele baby-eendjes of aan de gele narcissen overal in de tuinen en parken. Allemaal dingen waar we blij, vrolijk en positief van worden, we krijgen er zelfs meer fantasie door en worden er ook nog eens een keer creatiever van. Allemaal goed voor ons brein waardoor we meer kennis kunnen opnemen en dus nog wijzer worden dan we al zijn! Eieren zijn immers tekenen van vruchtbaarheid en van geboorte, vandaar onze paaseieren en die haas, ach die verzinnen we er maar bij, die past op de eieren zullen we maar denken.

Toen onze kleinkinderen nog jong waren werden er steevast op paasmorgen eieren verstopt door opa en oma en als de kids kwamen ontbijten was het één groot feest. Tijd voor het ontbijt was er nauwelijks, want de fanatiekelingetjes deden hun best om alle eieren zo snel mogelijk te vinden. Op zich best een pittige taak in onze grote tuin vol planten en struiken. Maar Erik en ik hadden zelf dan ook de meeste pret en moeite gehad van te voren met het verstoppen van al die gekleurde eieren en als zij ze allemaal gevonden hadden gingen zij ze gewoon zelf om de beurt weer verstoppen. Overigens best lastig, omdat die eieren ook donkerblauw, donkergroen en donkerrood waren, dus niet wit en geel! Één ei hebben we nooit meer teruggevonden dat wij verstopt hadden, ik denk dat de marter of de eekhoorn er naderhand mee vandoor is gegaan. Maar als u dit leest zijn de paasdagen alweer voorbij en de heerlijke paaslunch ook.

Wij hebben vandaag weer een nieuwe expositie opgehangen. Nee niet van eieren, maar van abstracte gezichten en andere zo mogelijk abstracte doeken. En wie iets anders geschilderd heeft doet gewoon mee, want zoals ik al eerder heb geschreven: niets moet en veel mag! Ons volgende onderwerp sluit meer aan bij het mooie weer: lente in Spanje, nou daar heb je niet veel fantasie voor nodig en met dit zonnige weer creativiteit in overvloed.

Met deze blije en zonnige penseelstreek wens ik jullie allemaal een fantastisch mooi voorjaar toe!

Ietje Speets