Vrijdag de dertiende / Dinsdag de dertiende
Voor de bijgelovigen onder ons is “vrijdag de dertiende “ niet de meest gunstige dag om iets te ondernemen. Waar komt dat vandaan die dertien en die vrijdag?

Het getal dertien als ongeluksgetal zou uit een Noorse sage komen: Toen twaalf goden in het Walhalla een diner hielden kwam plotseling de niet uitgenodigde Loki, de god van chaos en leugens, opdagen en schoot Balder, de god van de vreugde, dood. Dat bedroefde de mensheid. Een mogelijke andere, christelijke, verklaring: bij het laatste avondmaal waren 13 personen aanwezig. De vrijdag als ongeluksdag voert wellicht terug op het feit dat zowel in het Romeinse rijk als later in Engeland op vrijdag de executies van de ter dood veroordeelden werden uitgevoerd. Nog een mogelijkheid ter verklaring: Vrijdag de dertiende als ongelukkige combi verwijst, zo dacht men, naar de ten onrechte gearresteerde Tempeliers op vrijdag 13 oktober 1307. Maar wat blijkt: volgens recent onderzoek zou dit bijgeloof pas veel later zijn ontstaan.

Spanje heeft géén last van die vrijdag want hier is DINSDAG de dertiende de ongeluksdag. Waar die vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk verwijst het naar de inname van Játiva (foto) door de Moren op dinsdag 13 juni 1276 . Hoe het ook zij, er bestaat een gezegde: “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” (Op dinsdag ga je niet trouwen, ga je niet op reis, blijf je thuis).

1 april / 28 december: Onnozele of Onschuldige kinderen
Waar wij op 1 april – de dag dat Alva Den Briel verloor – elkaar zo leuk mogelijk voor de gek proberen te houden gebeurt dat in Spanje op 28 december. Die dag is ook Onnozele of Onschuldige Kinderen, de dag die verwijst naar de moord, opgedragen door Herodes, op de jongens babietjes in Bethlehem. Op die dag is in de loop der tijd ook een kinderfeest ontstaan waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan en om snoep bedelen. Connectie?

Het Spaanse volkslied, La Marcha Real, heeft geen woorden. Moeilijk dus voor een Spanjaard om het uit volle borst mee te zingen, neuriën dan maar!

Cora Dekkers-HP