De drie Maria´sHet verhaal gaat over drie generaties vrouwen die alle drie Maria heten. Zij behoren tot drie opeenvolgende eigenaressen van La Principal, een landgoed in het noordoosten van Spanje dat zijn rijkdom en status dankt aan de wijnproductie. Alle drie zijn ze krachtige persoonlijkheden die zich staande houden in een door mannen gedomineerde wereld in roerige economische en politieke tijden. Ursula, de huishoudster is getuige en vertrouwelinge van alle drie Maria’s geweest.

Dwars door deze familiegeschiedenis heen loopt een misdaadverhaal. Op 18 juli 1936 wordt bij de ingang van het landhuis het verminkte lijk van de voorman gevonden, die was ontslagen nadat hij was betrapt terwijl hij het met een veertienjarige jongen deed. Als de oorlog voorbij is zet een ambitieuze rechercheur zijn tanden in de zaak. Dat komt Maria II en haar biseksuele minnaar slecht uit. Maar Maria redt hun hachje.

De Spaanse schrijver en protestzanger Lluís Llach (1948) gebruikt prachtige zinnen in deze vrouwvriendelijke familiegeschiedenis.