Wie van ons heeft vroeger niet met warme gevoelens en dromerige bespiegelingen gedacht aan wuivende palmen? Vooral daar deze normaal niet in Nederland groeien. We zijn met z’n allen opgegroeid met prachtige brochures van reisbureaus, waarbij stranden en zwembaden getoond werden met fraaie romantische palmen. Onze vakanties bevestigden vaak dit beeld. Indertijd heb ik bij een van mijn eerste Spaanse vakanties een, naar later bleek, Phoenix-palmboompje in een pot meegenomen naar Nederland. Dit heb ik, toen we ons 10 jaar geleden hier gevestigd hebben, weer na 33 jaar mee terug gebracht en vervolgens terug gepoot in de Spaanse grond. Overigens over palmen gesproken, reeds vroeger op school werd ons bijgebracht dat in Europa het enige dadelpalmenwoud in Elche is. Wat wonen we er met z’n allen nu dichtbij! In de gehele wereld zijn er zeer veel palmensoorten, zowel in de tropen, als in de sub-tropen. Hier aan de Costa Blanca worden vooral de Phoenix en de Washington palmsoorten toegepast (zoals respectievelijk zichtbaar op de foto – redactie).

Naast deze 2 soorten worden er zeker nog zo’n 12 andere soorten, hoge en lage, bij de tuincentra aangeboden. Echter wil ik in dit artikel vooral de 2 genoemde soorten beschrijven. Allereerst de phoenixsoorten. Voor de Spanjaarden is dit de Koningspalm. De Phoenix dactylifera is de dadelpalm, die tweehuizig is, te weten de mannelijke en de vrouwelijke bloemen zitten aan verschillende planten. De dadelvruchten, die hier niet voldoende rijpen, worden alleen geproduceerd door de vrouwelijke dadelpalm. Als de vruchten zich aandienen dan is dit enerzijds fijn om te zien, maar pas op, de rijpe vruchten kunnen veel rommel veroorzaken onder de palm en op terrassen en ook nieuwe zaailingen voortbrengen op verkeerde plaatsen. De Phoenix dactylifera komt van oorsprong vooral uit het Afrikaans-Aarabisch gebied. De stam van de dadelpalm is wat slanker en hoger en de kroon is wat meer gesloten, dan bij de andere Phoenixsoorten. De naalden aan het gevederde blad zijn wat kleiner dan bij de Canarische uitvoering. Nu we het toch hebben over de Phoenix canariensis; deze komt, zoals de naam al zegt, van oorsprong van de Canarische eilanden, maar is nu wel erg verspreid, vooral in de sub-tropen van de gehele wereld. De plant stelt weinig eisen aan de grondsoort en is erg bestand tegen de wind. Verder is het blad erg groen en de bladeren zijn grover dan bij de dactylifera. De naalden, die bij de uiteinden van het blad voorkomen, zijn veel langer en stekeliger. Met het snoeien moet daarbij beslist rekening meegehouden worden. Als u zelf de Phoenix palmen snoeit kunt u het beste handschoenen dragen en als u bij een bepaald punt begonnen bent, is het raadzaam vanaf dit punt in het rond de onderste rand van de bladeren af te snoeien. U creëert als zodanig wat ruimte en de kans dat u onnodig door de vlijmscherpe naalden gestoken wordt, brengt u daarmee sterk terug.

Als de stam van uw Phoenix palm, (maar ook de Washingtonia) een hoogte bereikt van ongeveer 2.00 m, dan kunt u het beste een specialist palmen snoeier (Palmero) de boom laten snoeien. Hij heeft voor het snoeien specialistisch gereedschap. Van de Washington palm worden 2 typen aangeboden namelijk de Washingtonia filifera en de Washingtonia robusta. Het onderscheid is niet zo groot, vooral als de palmen nog jong zijn. Bij de oudere palmen heeft de Washingtonia filifera wat lager hangende bladeren, die aan het eind van het blad wat meer sliertvormig zijn. De kleur is grauwgroen met een wat gegolfd blad. Deze palm is oorspronkelijk afkomstig uit California en kan een hoogte bereiken van zo’n 18m. De Washingtonia robusta komt uit het noorden van Mexico en Zuid California de boom is slanker dan de filifera en kan nog hoger worden. Deze boom wordt vooral gekweekt door zijn snelle groei en kan dus ook snel te koop worden aangeboden. Beide bomen groeien op alle grondsoorten. In de zomer maanden is het de beste tijd om palmen te planten. Een palm groeit vooral in de warme maanden. Bij de aanplant moet voor een goede watervoorziening gezorgd worden. Als u voor het planten van palmen in uw tuin kiest, moet u altijd er rekening mee houden, dat de Phoenix palmen in de loop van wat jaren omvangrijk kunnen worden en dat de Washingtonia’s heel hoog kunnen worden en als zodanig de nodige kosten van onderhoud met zich meebrengen. Tot slot wil ik stellen, dat een mediterrane tuin zonder palm(en) eigenlijk geen mediterrane tuin is. Want palmen zijn toch wel heel bijzonder!