Deze avond begint met het Pianosextet in D groot, opus 110 van Felix Mendelssohn Bartholdy. Het is een van de zonnigste kamermuziekwerken die Mendelssohn gecomponeerd heeft. Mendelssohn componeerde het werk in 1824, op 15 jarige leeftijd. In dat jaar verscheen ook de Eerste Symfonie van zijn hand. Het is verbazend te horen tot welk een briljant en virtuoos werk “puber” Mendelssohn in staat was te componeren. Hij was dan ook niet gewoon met vriendjes op straat te spelen, maar stond onder strenge discipline van zijn ouders, die tot de meest geletterden van het toenmalige Berlijn behoorden. De jonge Mendelssohn stond ’s ochtend op om 5 uur (op zondag mocht hij uitslapen: om 6 uur). Voor zijn muzikale opleiding had hij de beste muziekpedagogen uit zijn omgeving ter beschikking. Deze factoren, tezamen met het feit dat hij een muzikaal wonderkind was, zorgden ervoor dat hij al op zo’n vroege leeftijd een pianosextet kon componeren dat wij thans met veel genoegen kunnen beluisteren.

Het gezelschap uitvoerenden bestaat uit Kirill Troussov, viool, David Aaron Carpenter en Maxim Rysanov, altviool, Sol Gabetta, cello en Leigh Mesh, contrabas. De piano wordt bespeeld door Yuja Wang, die wij in maart j.l. al aan het werk gezien hebben in het Eerste Pianoconcert van Mendelssohn.

Na de pauze horen we het lied “Im Walde” D.708 van Franz Schubert, gezongen door de Dietrich Fischer-Dieskau, op de piano begeleid door Gerald Moore.

De klapper van de avond is het zeer bekende en populaire Eerste Pianoconcert in bes klein, opus 23 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Toen Tsjaikovski het concert in 1875 op 35 jarige leeftijd voltooid had werd het niet met gejuich onthaald. De première vond plaats in Boston en het werd een flop, net als even later in Moskou. Het is inderdaad een werk dat wat vaker gehoord moet worden om volledig geapprecieerd te worden. Het begint met een overrompelend openingsthema, maar dat sterft na korte tijd weg om niet meer terug te keren. Dat zijn we niet gewend. In de ons vertrouwde soloconcerten komen thema’s enkele malen terug, zeker als het hemelse invallen zijn. Bij dit pianoconcert is dat dus niet het geval, wat de toehoorder bij eerste beluistering teleurstelt. Maar, na het werk enige malen gehoord te hebben groeit de waardering. Het werk is al lang zo geliefd en is tevens zo virtuoos dat het een van de meest gespeelde werken is op pianoconcoursen.

De uitvoering van vanavond is door Daniel Barenboim aan de piano bij gelegenheid van zijn 70ste verjaardag, nu bijna 3 jaar geleden en de Staatskapelle Berlin onder leiding van Zubin Mehta.