De keuze voor deze matinee is gevallen op Verdi’s opera Il Trovatore (de troubadour). Deze opera behoort tot de 4 meest populaire werken van Verdi, met Aida, La Traviata en Rigoletto. Het verhaal is ontleend aan El Trovador van de Spaanse dramaturg Antonio Garcia Gutiérrez, die met zijn toneelstuk van de ene dag op de andere beroemdheid verwierf. Het toneelstuk werd gepoogd voor Verdi voor opera geschikt gemaakt te worden door Salvatore Cammarano. Verdi was al ontevreden met diens werk nog voor het gereed was en stelde voor ervan af te zien en het door een ander werk te vervangen. Cammarano wilde echter van geen wijken weten. Tot overmaat van ramp kwam Verdi wat later erachter dat Cammarano plotseling overleden was, nog voor het libretto voltooid was. Verdi liet het afmaken door Emanuele Bardare. Was het tekstuele resultaat ingewikkeld en eigenlijk onbevredigend, Verdi wist er nochtans een zeer populaire opera van te maken, vanwege de aaneenschakeling van prachtige melodieën, de ene nog mooier dan de andere.

De eerste uitvoering van de opera in Teatro San Carlo in Rome op 19 januari 1853 werd een ware triomf. De finale van de derde akte en de hele vierde akte werden gebisseerd. Weldra werd de opera in heel Europa uitgevoerd.

We gaan kijken en luisteren naar het Staatsopernchor en de Staatskapelle Berlin, onder leiding van Daniel Barenboim, met Gaston Rivero in de titelrol en verder o.a. Anna Netrebko en Plácido Domingo. De uitvoering dateert van december 2013.

Zij die graag willen zien hoe mensen het er niet levend vanaf brengen moeten beslist komen, zij die dat minder plezierig vinden kunnen beter niet komen, tenzij ze de prachtige muziek toch niet willen missen: puur belcanto!

Jan Aerts

 

Foto door Christian Michelides – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35100824