Deze maand: Yucca elephantipes (Olifantspoot).

Velen van u zullen de Yucca-plant kennen. Het eerste waar u aan zult denken is aan de harde scherpe steekpunten van het blad. Dit geldt vooral bij de Yucca aloifolia. De Engelsen hebben daar een hele mooie naam voor, t.w. ‘De Spaanse bajonet’.

In dit artikel wil ik het met u vooral hebben over de Yucca elephantipes. Deze Yucca heeft veel zachter, glanzend groen blad, met veel minder scherpe puntige bladeren. Er zijn zo’n 40 Yucca soorten die allemaal afkomstig zijn uit Mexico en midden Amerika. De Yucca elephantipes dankt zijn naam aan de vorm van de stam die aan de voet knolvormig verdikt is en dus lijkt op een olifantspoot. Zeker als de stam gestript is, is dit zeer goed te zien.

Bij toepassing hier aan de Costa Blanca is het een zeer dankbare plant die erg makkelijk te stekken is en zeker niet duur is in aanschaf.

De plant kan tot 9 meter hoog worden. Echter zo hoog hoeft deze niet te worden. Ik zelf heb hele fijne resultaten door de plant op te kweken tot een stam van 2.00 m of 3.00 m hoogte. U zaagt dan de kop eraf en stript geheel de stam. Boven op de stam, zal de plant al snel uitlopers laten zien. In korte tijd groeit er een mooie kroon op . Door de jaren heen worden de stammen dikker. De kroon zal u om het jaar moeten uitdunnen. U voorkomt dan dat deze te hoog en te breed uitgroeit. Dit is dan ook meteen het enige wat u in een jaar aan deze plant behoeft te doen. Het resultaat is echter dat u een fraaie boom verkrijgt met een wonder mooie stam en het hele jaar door een fris groene kroon. Ook gedurende de hete, droge zomers.

Laat in de zomer kunnen in de kroon nog witte bloemen verschijnen. De Yucca’s worden in het tuincentrum ook wel met meerdere kronen aangeboden. Echter voor een mooi effect in uw mediterrane tuin is mijn advies het te houden bij bomen met één kroon. Zeker als u meerdere bomen kunt repeteren, creëert u een exotische tuin, met de mogelijkheid om een mooie onderbegroeiing toe te kunnen passen. Een dergelijke toepassing, zou zelf een alternatief kunnen zijn om geen phoenix palmen te hoeven planten, daar deze bomen op dit ogenblik zo kwetsbaar zijn door de ‘picudo rojo’.