De heel ruime kloof van de Río Albaida is kwa natuurschoon indrukwekkend. Hij is gedurende miljoenen jaren door de rivier in de rotsen uitgesleten en is door het alom aanwezige water zeer groen. Er is een grote diversiteit aan flora en fauna. Daarnaast vonden hier diverse historisch belangrijke gebeurtenissen plaats.

De wandeling (vier kilometer) begint met links van het pad steile rotswanden waarin twee grotten zitten – onderweg passeer je er nog een – en rechts een brede,  schaduwrijke grasvlakte vol bomen waarlangs vóór de andere rotswand de fris ruisende rivier de Albaida stroomt.  Wat een weldadig aandoende omgeving!

De wandeling eindigt zo’n 3 km vóór Játiva, de stad van de duizend bronnen, bij een aquaduct met negen gotische bogen. Dit werd begin 15de eeuw gebouwd door de Moren naar voorbeeld van de Romeinen die het aquaducten bouwen op hun beurt weer van de Assiriers hadden afgekeken ! De waterleiding functioneerde tot 1936 !

We volgen globaal het tracé van die waterleiding. Deze bestond uit keramische delen met een beperkte doorsnee (84 cm), te klein voor een volwassene om in de buis te kruipen als er iets haperde: lekkage of een verstopping. Daarom waren het kinderen die bij die gelegenheden de buis in werden gestuurd om het euvel te verhelpen. Onderweg kom je regelmatig langs deze “kindgaten “. Zo‘n pijpleiding volgt uiteraard een zeer gelijkmatig aflopende parcours zodat de wandeling weinig steile stukken kent en daardoor voor veel mensen toegankelijk is, we waren dan ook niet de enigen die dag! Op veel plaatsen langs de route staan info borden.

Al héél lang moet deze omgeving een prima plek zijn geweest om te wonen gezien de vondsten die duiden op het verblijf van Neandertalers in de daar aanwezige grotten – sinds 2011 een World Heritage Site. Aan de overkant loopt ín en dóór de rotsen een treinspoor en áán de rotsen links zowel als rechts kun je op een vrije dag kleurrijk geklede bergklimmers zien bungelen zwoegend om de verticale wanden meester te worden!

Via Gandía en de CV 60 is het ongeveer 80 km , een geweldige (dag)tocht!