Zo januari/februari bloeit deze opvallende struik hier aan de Costa Blanca. Door het zachte winterweer was de Viburnum met zijn prachtig witte bloemen dit jaar zo’n 2 à 3 weken vroeger aan de bloei dan normaal. Deze bloei is enkele weken. De bloemschermen bestaan uit vele kleine bloemknopjes, die bij het opengaan te samen een mooie witte ‘halve bal’ vormen. In de volksmond wel sneeuwbal genoemd.

Aan het einde van de bloei komen er zwarte/blauwe bessen te voorschijn, die ook in schermen aan de struik zitten. Dit is dan natuurlijk ook weer goed voor de vogels. Naast opvallende bloei, heeft de struik het hele jaar door fraai, mooi, donkergroen glanzend blad. Deze Viburnum kan 3,00 à 4,00 m hoog worden en ook wel wat uitdijen.

Als u de struik snoeit, doet u dit dan niet teveel. Het is meestal voldoende om de takken, die wat uit zijn verband gegroeid zijn, weg te nemen. Op deze manier behoudt u vele jaren een mooie compacte struik. Door het hele jaar mooi groen blijven, zal de plant vaak een steunpunt betekenen in uw mediterrane tuin.

Bij aanplant, zult u in het begin de plant wat meer water moeten geven. Zorg er vooral voor, dat het vocht goed naar de wortels zakt. Doet u dit niet, dan zal de plant veel moeite hebben om aan te slaan. In de droge periode, is het tevens aan te raden de struik regelmatig wat water te blijven geven, vooral om het groene blad in een goede conditie te houden. Een plek in de volle zon kan, maar halfschaduw is nog meer aan te bevelen.

Al met al, de Viburnum Tinus zal een verrijking voor uw tuin betekenen.