Een Via Verde, een groene weg, is een wandelweg die gemaakt is daar waar voorheen een spoorweg liep.  Ergo, hij is als pad breed, vlak en gaat niet steiler omhoog of omlaag dan wat een trein aan kan – we hebben het hier natuurlijk niet over een tandradbaan.

Eind negentiende eeuw wilden Alcoy en omstreken in verband met de in die tijd sterk toenemende industrialisering een verbinding met zee.  Van Alcoy naar Gandía is toen met Engels geld een spoorweg aangelegd, die  niet verbazend “el tren de los angleses” werd genoemd en tot 1969 heeft gereden.  Dat er flink geld voor nodig was is duidelijk als je bedenkt hoe bergachtig sommige stukken van het traject zijn. Maar hoe moeilijker de aanleg hoe mooier het traject krijg je wel eens de indruk.

Bij uitstek lijkt dat op te gaan voor het stuk tussen de plaatsen Villalonga en Lorcha.  Het tracé, dus nu de Via Verde  kronkelt hier zo’n 10 kilometer lang mee met de Rio Serpis door de ruime, indrukwekkende kloof met steile, ruige rotswanden maar met ook prachtig groen.  Beneden de snelstromende, stenenrijke rivier die je door de talloze watervalletjes permanent hoort ruisen. Soms loopt de weg er hoog boven soms ook er bijna naast.  Enkele tunnels, waarvan één volledig donkere, geven aan de wandeling nog een extra cachet.  Aan de beide uiteinden verbreedt de kloof zich weer tot een aanzienlijk dal. De Rio Serpis die iets stroomopwaarts uit het grote stuwmeer bij Beniarrés komt heeft het hele jaar door water.

Dit prachtige stuk natuur is als “etappe 6”  opgenomen in de Camino del Alba.

Praktische info:

Wandel- of natuurliefhebbers hoeven niet de hele “etappe 6” te lopen natuurlijk om van de kloof te genieten. je kunt ook gewoon een stuk ervan doen en dan weer terug gaan.  Verrassend hoe anders van alles op zo’n terugweg is!

Mogelijkheden:

  • Ga via Gandía of Oliva naar Villalonga.  Vindt aan de westkant een weg naar Reprimala.  Rij Reprimala door, vervolg de weg omhoog en parkeer aan het eind van de grote, maar verlaten Cantera.  Begin de wandeling bij het Info bord: ikzelf had er onderweg veel plezier van dat ik van de kaart en van de legenda een foto  had genomen met mijn telefoon. Begin de wandeling R naar beneden. Neem bij de splitsing vlak na het huis het rechter pad naar beneden.
  • Of ga naar Beniarrés en vandaar richting Lorcha, volg onderweg de aanwijzing “Castillo de Perputxent”. Na zo’n 400 m ziet U het kasteel hoog op de berg liggen.  Daar kun je ook heen, alleen wegens steengevaar er niet in.  Parkeer daar.  Loop de weg naar het oosten.  Gaat U west dan komt U, de hooggelegen spoordijk volgend na ruim 6 km  weer uit in Beniarrés.  “etappe 7” , ook mooi maar niet de bedoeling misschien.

Op beide plaatsen zullen (op een zondag) zeker al wat auto’s staan maar plek genoeg!