Ja, Jalón, daar is toch die fijne zaterdagmarkt waar je soms aardige dingen op de kop kan tikken? En daar rijd je toch langs als je op weg bent naar interessantere streken in de buurt van Moraira? Niet veel te beleven, behalve dan die markt. Zo dachten Els en ik al die jaren die wij ‘s winters in Spanje doorbrengen en ik vermoed dat de meeste clubleden er precies hetzelfde over denken. Ja, daar is dan die prachtige vallei met die bekende wijn, maar verder…

Nou, na de Koffie Kuieren Keuvelen wandeling op 27 november weten wij dat dit beslist niet waar is. Twee uitstekende gidsen, Rob en Bastiaan, leidden ons in twee groepjes door het stadje. Bastiaan, onze sympathieke gids, heeft ons op heel andere gedachten gebracht. Een stadje met een heel oude geschiedenis waar zich krijgshaftige tonelen hebben afgespeeld tussen de ‘Moren’ en de Christenen, en waar periodes van bittere armoede zijn geweest.

Maar het interessantst vonden wij eigenlijk de dingen die Bastiaan ons vertelde over het stadje zelf en zijn inwoners. Zo was er een steenrijke adellijke dame die haar kasteelachtige huis naast de kerk had laten bouwen en te hooghartig was om zich tussen het plebs op de kerkbanken te begeven en de dienst vanuit haar raam bijwoonde. Boven de stad  bevindt zich een landhuis in vervallen staat dat te koop staat voor een euro, de vroegere eigenaar heerste als een keurvorst over het dorp en de omgeving en economisch was een groot deel van hem afhankelijk. Het traliewerk dat zich voor veel Spaanse vensters bevindt staat vaak aan de onderkant bol, zo konden de inwoners hun geweren gemakkelijker richten op eventuele belegeraars. Zo wist Bastiaan ons van het begin tot het einde van de wandeling te boeien met een keur van interessante feiten en feitjes.

Natuurlijk werd dit feest afgesloten met een “eenvoudige doch voedzame”maaltijd bij restaurant Aromas in Llíber. Rest mij nog mijn hartelijke dank uit te spreken aan Irene en Marian, die deze nieuwe vorm van de KKK ‘s gestalte hebben weten te geven!

Piet de Rot


Voor mij is het de eerste keer dat ik met de Koffie Kuieren Keuvelen mee heb gewandeld en het is me heel goed bevallen.

Volgens traditie dronken we een kopje koffie en zijn rond 10.30 uur vertrokken richting Jalón, Xaló in het Valenciaans. Daar werden we door de gidsen Rob en Bastiaan opgewacht. In twee groepen zijn we Xaló ingelopen en de gidsen vertelden ons wetenswaardigheden en wezen ons op bezienswaardigheden. Bijna aan het eind liepen we langs het huis van de rijkste agrariër van het stadje. Hij had zijn geld verdiend met het telen van druiven , die in de riu riau, achter het nu leegstaande landhuis, werden gedroogd tot rozijnen. De gids liet ons ter verduidelijking foto’s zien waarop het proces van het drogen te zien was.

De tocht ging verder over een bospad met een prachtig uitzicht over Xaló en het achterliggende landschap. Langs de weg stonden stenen zuilen met daarin tegel tableaus die de kruisweg van Christus voorstelden. Weer in het centrum aangekomen klonk gezellige muziek op het pleintje en namen we afscheid van de gidsen.

Bij Aromas stonden twee lange tafels voor ons gedekt en hebben we genoten van een geweldige lunch, met twee voorgerechten en de vrije keuze uit 3 hele originele hoofdgerechten.

Het was een heerlijke dag en ik wil de organisatoren hartelijk bedanken voor deze dag en hoop bij de volgende wandeling weer mee te gaan.

Christina Grave