Elke eerste dinsdag van de maand komen de tuinclubleden bij elkaar. De tuinclub wordt georganiseerd door Jacqueline Hulleman en Lieke Hoeks. Het is een gezellige bijeenkomst, waarbij om de beurt bij iemand thuis de tuin wordt bezichtigd. Soms worden er tips gegeven, stekjes uitgewisseld en soms is er een thema waarover gesproken wordt. We beginnen altijd met koffie. Na de tuin te hebben bekeken volgt er een drankje met wat lekkers. Soms gaan we een bijzondere tuin in de buurt bezoeken.
In maart was de tuinclub bij André en Ria Koolen. Ria hield een verhaal over: Hoe houden we vocht vast in onze tuin? In de zomer kan de grond in de tuin in ons klimaat erg droog (keihard) worden. Onze tuin heeft veel bestaande struiken en bomen. Maar ook op de grens bij de buren staan veel struiken. In grond die erg droog is door al die boomwortels is het voor nieuwe planten moeilijk om te overleven. Een boom van 5 meter hoog heeft horizontaal 5 meter wortels.
We hebben terrassen in de tuin gemaakt waar de tuin schuin afloopt. Water geven is nu veel gemakkelijker. We voegen zelf gemaakte compost toe om de grond te verbeteren. Het snoeiafval van de bomen en struiken die in de tuin staan word gehakseld en gaat in het compostvat. Verder verbeteren we de grond door te mesten met geitenmest of paardenmest. Ook oude potgrond uit potten gaat in het compostvat. We besteden jaarlijks meer geld aan grondverbetering dan aan planten. A pound for the ground and a penny for the plant.
Water geven aan de planten hoeft maar 1x per week in de zomer maar dan veel! Zorg dat het water de wortels van de plant bereikt! Een aantal keer per week een beetje water geven heeft geen enkele zin. De wortels van de plant krijgen geen water en het water verdampt meteen. En de planten wortelen te oppervlakkig. Ook in de winter als het weken niet geregend heeft krijgt onze tuin water. Ik koop bij voorkeur geen planten die onder een doek in het tuincentrum staan, Als je deze planten in de zon zet hangen ze na een paar uur al slap. Als ik ze toch koop, plant ik ze niet meteen maar laat ze langzaam aan de zon wennen. Niet meteen in de felle zon.
Omdat er veel oude bomen en struiken in onze tuin staan, is het heel moeilijk om een nieuwe plant of struik in de volle grond te laten overleven. Succulenten doen het meestal wel. Ook droogte tolerante struiken overleven gemakkelijker (bijv.oleander, metrosideros, plumbago, coronaria glauca, diosma, bougainvilla, lantana, russelia). Toch duurt het een paar jaar voordat deze struiken goed geworteld zijn en nauwelijks water nodig hebben. Een oplossing is om een nieuw perk te maken voor de nieuwe planten. Eerst een gat graven van een halve meter diep. Met een spade lukt het vaak niet als de grond te hard is. Ik gebruik dan een dubbele hak. In het gat gaat antiworteldoek. De planten zet ik even in een emmer water. Dan maak ik een mengsel van compost, humus de lombriz (wormenmest), potgrond en bestaande grond.
Ook voeg ik vermiculiet toe. Daarna planten. Om de plant maak ik een gracht, waar het water in kan staan. Op plekken waar veel boomwortels zitten graaf ik ook wel planten in potten in.
Wat is vermiculiet? Agro vermiculiet is een vulkanische delfstof die door verhitting opgeblazen is. Vermiculiet kan goed water en voedingsstoffen vasthouden en weer afgeven. Het is een heel licht materiaal. 1 zak van 100 liter weegt ongeveer 10 kg. We kochten een zak in Nederland voor 25 euro, maar vermiculiet is ook verkrijgbaar in Spanje (vermiculita 100 lt. zak bij bijv. Todo Huerta y Jardin voor € 32,95). Het wordt vaak in kleine zakken aangeboden, maar dan is het vele malen duurder. Vermiculiet word ook gebruikt om bomen aan te planten in de woestijn.
100 gram vermiculiet neemt 500 ml. water op.
Bij potplanten gebruik ik Terracottum universal. Dit bevat ook meststoffen. 10 gram terracottum (1 eetlepel) neemt 330 ml. water op! Terracottum met water mengen en laten staan totdat het een gelei is geworden. Daarna met de potgrond en compost mengen. Voor 1 lt. grond gebruik ik 5 gram terracottum. Bij weinig potplanten kan je ook vermiculiet gebruiken. Voeg eerst water toe voordat je het mengt met de potgrond. Ik voel aan de potgrond wanneer ik de plant water moet geven. Ik geef pas water als deze droog aanvoelt. Bij planten met een lage PH (zuurgraad) geef ik regenwater. Ook kan je terracottum in de volle grond gebruiken, 100 gram per vierkante meter (in de grond wat onderwerken). Ik betaalde in Nederland voor een bak van 5kg. € 57,50.
Ria Koolen