Viernes Santo, 7 april 2023.

Op Goede Vrijdag zijn een groot aantal leden van onze club in verschillende groepjes/groepen naar Benissa gegaan om de processie mee te maken. Sommigen genoten eerst nog van een heerlijke lunch, terwijl anderen alleen een koffie dronken of een ijsje aten. Maar we waren er allemaal ruim op tijd! Daar zijn we tenslotte Noord-Europeanen voor.

Eerst was er een dienst in de kathedraal, waarna de beelden, prachtig versierd met verse bloemen, naar buiten werden gedragen. Voorop de dragers en begeleiders van het eerste beeld gekleed in rode gewaden en een gezicht bedekkende puntmuts, de capirote. Deze mutsen stammen uit de tijd van de Spaanse inquisitie, toen de veroordeelden om boete te doen verplicht werden een puntmuts te dragen die gezicht, rug en borst bedekte. Door het dragen van de puntmuts waren zij, dacht men toen, dichter bij de hemel.

De meeste mensen hebben een kaars, ook wij als “buitenlandse” deelnemers. We vragen ons af hoe en wanneer deze nou aangestoken wordt. Maar dan ineens zijn er diverse kaarsen aan en wordt het licht doorgegeven. We vertrekken met een stoet van prachtige beelden in het midden, links en rechts daarvan geven de kaarsen een prachtige omlijsting.

We lopen richting het klooster, waarvandaan Maria ons staat op te wachten. Het eerste beeld, met de boetedoeners, begroet Maria en maakt dan de bocht op de Carrer Sant Josep, waardoor je als het ware een dubbele stoet krijgt. Maria gaat nu in tegengestelde richting haar zoon begroeten, een prachtige ceremonie. Jezus vervolgt zijn weg en Maria voegt zich in. De stoet is nu compleet en wordt door nog twee beelden afgesloten.

We vervolgen onze weg door de prachtige smalle straatjes van het oude Benissa, vooral de door kaarsen verlichte oude muren geven een prachtig sfeerbeeld.

Zelf heb ik de route in stilte gelopen, ja ook ik kan stil zijn, en dat voegt echt iets toe aan de beleving.

Mooi om dit voor de tweede keer meegemaakt te hebben.

Hester Kramer

 

 


 

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo