De wandeling van 26 februari met als uitgangspunt een ontspannen wandeling doorspekt met een beetje ‘cultuur’ was een succes! Na een mooi weggetje een afslag voorbij Pinos kwamen we bij de Ermita de Santos Abdón y Senén in Lleus. Reinier en ik (Leoniek) hebben kennissen wonen in de buurt van de Ermita en hebben vaak op dit pleintje gestaan met het idee, wat is dit een prachtig plekje/kerkje en wat zou er achter deze deur te zien zijn? Hier zijn wij vandaag achter gekomen. Irene is zeer geïnteresseerd in de zes Ermitas in de Campo van Benissa en hun geschiedenissen en ze wist ook de sleutel te bemachtigen van deze Ermita, via de pastoor van de kerk in Benissa.

We mochten naar binnen door een halfronde boog van oude houten planken met een kijkgat en rechthoekige ramen, daarboven een modern keramisch altaarstuk dat de heiligen (santos) Abdón y Senén voorstelt. Behalve hun namen is er historisch over deze heiligen, uit het voormalige Perzië, niet veel bekend. Slechts dat ze martelaren waren, met zwaarden vermoord en op 30 juli (hun naamdag) werden begraven op de begraafplaats van Pontianus aan de Via Portuensis te Rome, rond circa 250 n.Chr. Abdón y Senén zijn behalve patroonheiligen van Calasparra (Spanje), beschermheiligen van het platteland van de Comunidad Valenciana. In Lleus hebben de twee heiligen een druiventros of een korenhalm in hun hand. Lleus viert hun naamdag met een mis, een processie en feesten. Tot zover de K van cultuur.

Na het bezoeken van de Ermita zijn we een stukje door de Campo gelopen. Een prachtig stukje natuur met de nodige uitdagingen. Vervolgens na een kopje koffie bij Restaurant Frau in Benissa hebben wij een heerlijke maaltijd met een lekker glaasje wijn genoten bij Restaurant Casa Manel op het industrieterrein la Pedrera in Benissa.

Dank aan Irene en Reinier voor dit interessante uitstapje.

Leoniek en Reinier Speets


El sábado 26 de Febrero de este año, el grupo KWEK ha visitado la Ermita “dels Lleus. Dedicada a los Santos de la Piedra (Sants de la pedra), Abdón y Senén dentro.

De un original y muy bien documentado recorrido que nuestra guía Irene ha investigado y organizado para visitar una serie de ermitas que existen en nuestra comarca y que son beun pretexto para andar un poco por nuestros campos y comer juntos.

Toni Sala