Als nieuwe leden van de NVOC De Lage Landen besloten wij een aantal activiteiten van de club te bezoeken, waaronder ook de Klassieke Muziekavond op 22 maart 2016. Aangezien we grote liefhebbers zijn van George Frederich Handel leek ons dit een goede keuze. Wij kennen al veel van zijn prachtige werken. We zagen een aantal opera’s van Handel in het theater of luisterden via CD’s naar o.a. het oratorium Messiah. Het oratorium L’Allegro, il Penseroso e il Moderato kenden wij nog niet, dus lieten wij ons deze keer verrassen.

Jan Aerts gaf een mooie inleiding en legde ons uit dat dit oratorium geen verhaallijn heeft. De drie delen L’Allegro (de Vrolijke), il Penseroso (de Bedachtzame) en il Moderato (de Gematigde) geven eigenlijk drie gemoedstoestanden weer. De uitvoering kregen wij deze avond niet te zien als oratorium maar als ballet. Naast opera zijn wij ook liefhebbers van ballet, ook hier lieten wij ons weer verrassen. Choreograaf Mark Morres met zijn Mark Morres Dance Group uit London heeft naar onze mening met deze balletuitvoering van L’Allegro, il Penser oso e il Moderato een meesterstuk gecreëerd.

Bij het eerste deel van het ballet was het even wennen. Wat had onze meeste aandacht? De muziek, de uitvoerende zangers of de balletdansers die in een hoog tempo dansten. En ineens was het er allemaal. De prachtige muziek, de zang van solisten en koor en de dans. Het smolt als een geheel samen. Het dansen zonder een verhaallijn uit te beelden maar slechts een gevoel uit drukken was heel bijzonder om te zien maar ook het dansen van de muziek zelf was geweldig. Alle ritmes en toonhoogtes werden prachtig vertolkt met wervelende en soms heel subtiele dansscènes.

Het was dubbel genieten van Muziek en Dans!

Marga Blom