Heldenmoed praalt niet.

Waar dezer dagen een ‘Nederlandse groep’ hoog in Noorwegen noodsignalen uitzond, waardoor Rode Kruis en politie reddingshelikopters, sneeuwscooters en lawinehonden inzetten, deden de zestig NVOCers dat bij de bloesemtocht nu juist niet.

Met aan doodsverachting grenzende heldenmoed gingen ze de barre weersomstandigheden in de bergen aan en wisten ze niettemin ondertussen de negen raadselen die Joep en Annet en Erik en Jacqueline hadden gesmeed, op te lossen.

Zo kon het gebeuren dat we op 27 februari anno 2016 – en dat alles met beestenweer tot rond het vriespunt, lieve lezers – naast beren op de weg, tapirs, giraffen en olifanten zagen, waakhonden diverse leeftijden toedachten, van tee-kruisingen afsloegen, de hermanos criminales Luis en José betrapten op Breaking bad-betrokkenheid, limericks dichtten en hoge arendsnesten ontdekten, Penaguila en de Jardin de Santos. En ook waarom Ton Kiesjot ziek werd in Facheca toen hij water dronk in plaats van wijn en dat na een lange afdaling Benimasot toch nog maar even op 729 meter hoogte blijkt te liggen.

Het barre weer en de raadselen vermochten niet het adembenemend mooie landschap achter Finestrat te verhullen. De serpentineroute voerde ons door sneeuw en storm, van hoog naar laag en van zeer hoog naar diep, langs plekken waar de bodem dan weer groen of grijs of gebrande sienna kleurde, dan weer oker, roze of hoogblond. Waartegen allerlei geboomte prachtig uitkwam en waar de amandelbomen dan weer lentegroen waren, dan weer nog volle bloesem droegen.

Naast scherpzinnigheid werden de zintuigen op de proef gesteld, was dat tijdens de rally vooral het oog, tijdens de uitgebreide comida in ‘la Piscina’ kwamen de papillen aan bod; en daar was ook de geurtest met kleine, geheimzinnige flesjes “ik ruik het wel, maar wat is het nou?” (vanille, muskus, frambozen en dennen). Eerder al was daar de duistere voeldoos geweest met mysterieuze objecten (theezeefje, rolmaat, schenkkurk en wc-rolhouder).

En om het volledig te maken werd het oor beproefd door de Spaanse bard met zijn gitaar, die wonderschoon en aanstekelijk zong, daarbij af en toe bruusk geholpen door snijdend gefluit van de kleine, grijze papegaai achterin de zaal.

Gefluit was er niet, integendeel dankbaar en donderend applaus, voor de organisatoren, de Wijnens en de Hullemannen, die tenslotte de zilveren wisselbeker en een Don Quichotte-sculptuur uitreikten aan de winnaars en daarmee de organisatoren van de rally 2017: Marie-José en Peter Joly-Schulten met hun beide gasten.

Tom Fris

 

De winaars:

Winnaars-Bloesemtocht-2016

 

De tocht

AMANDELANDERS                                                                          bloesem-bergtocht 2016

In de voetsporen van Ton Kiesjot

Ton Kiesjot, Spanjes beroemdste edelman, was idolaat van ridderverhalen. Hij kroop in de huid van zo’n edelman en speurde naar ongerechtigheden in de streek La Mancha. Hier trok hij ten strijde tegen onverlaten, woeste reuzen en tovenaars en zijn grootste streven was arme, kwetsbare jonkvrouwen te redden uit de klauwen van voornoemd gespuis. Hij doorkruiste de streek op zijn geliefde paard Rosinant met zijn knecht Pansjo gezeten op een ezel aan zijn zijde. Een boerenmeisje uit de buurt dat hij Dulcinea doopte, was zijn grote liefde. Ook al heeft hij haar nooit ontmoet…..

Eens verdwaalde hij en kwam terecht in het gebied dat u vandaag gaat doorkruisen. U treedt in de sporen van Ton Kiesjot, al is het in een gerieflijke auto!

Routebeschrijving bloemsemtocht eerste deel; rijtijd ca. 1 ½ uur.

  • Opdracht 1 op parkeerplaats
  • Vanaf de parkeerplaats van restaurant Pages linksaf de CV 758 weer oprijden: UITKIJKEN!
  • Je rijdt nu richting FINESTRAT/RELLEU
  • Door FINESTRAT weg volgen richting RELLEU.
  1. Welk dier uit tropische streken trof Ton Kiesjot hier aan?
  • Bij T-splitsing rechtsaf CV 775 naar RELLEU.
  1. Waar teede Ton Kiesjot zijn golfbal op? Kijk goed om je heen!
  • LET OP: na ca. 1 ½ km linksaf CV775 naar RELLEU.
  1. Welk ras hond bewaakte vroeger en nu nog steeds het huis links?
  2. Hoe oud is hij?

Eens werd de streek onveilig gemaakt door twee beruchte criminelen: Luis en José. Iedere oudste zoon kreeg dezelfde naam en erfde eveneens de voorliefde niet eerlijk aan geld te komen.

  1. Achter welk bedrijf verschuilen zij zich?
  • In RELLEU vóór ‘El Forn de Kiko’ scherpe bocht rechtsaf naar LA TORRE DE LES MACANES CV 782.
  • Dit traject duurt 20 km. Het landschap is prachtig, maar er is ook tijd om de creatieve hersens aan het werk te zetten!
  1. Bedenk een toepasselijke limerick (versje met bepaalde rijmstructuur en inhoud).

In de eerste regel introduceer je meestal een persoon of dier met een plaatsnaam. Regel 1-2-5 rijmen en regel 3-4. Twee voorbeelden vind je op het informatieblad.

  • Direct na plaatsnaambordje ‘La Torre de les Macanes’ rechtsaf naar BENIFALIM (dus niet La Torre de les Macanes inrijden!)
  • Om LA TORRE DE LES MACANES heen en bij heel kleine rotonde rechtsaf (richting POLIESPORTU)
  • Kort daarna op T-splitsing rechtsaf richting BENIFALIM CV 780.
  1. Je ziet ‘Mas dels Castellans-restaurant. Wat betekent Mas?
  • Bij T-splitsing rechtsaf de CV 785 volgen naar PENAGUILA/Jardin de Santos. Dit is een weg met prachtige vergezichten.
  1. Wat betekent Penaguila?
  • PENAGUILA links laten liggen.
  • LET OP: direct na PENAGUILA scherp linksaf richting Jardin de Santos/BENASSAU CV 781. Zie voor informatie Jardin de Santos het informatieblad.
  • LET OP: na ca. 1 km aan linkerzijde inrit naar Jardin de Santos inrijden tot parkeerplaats.
  • Parkeer de auto en loop naar de ingang (linkerhoek parkeerplaats); daar meteen paadje naar rechts in- en doorlopen naar picknickplaats links beneden. PAUZE = EEN HAPKE EN EEN SLOKSKE EN EEN PAFKE.
  • De organisatie zorgt voor een hapje en een drankje. Eventuele zelf meegebrachte etenswaren kunnen hier worden genuttigd. Vertrektijd uiterlijk 00 uur.

……We zijn nu ongeveer halverwege…….

Routebeschrijving bloesemtocht tweede deel; rijtijd ca. 1 ½ uur

  • Vanaf parkeerplaats terugrijden tot boven; daar linksaf de weg (CV 781) weer oprijden.
  • Weg vervolgen richting BENASSAU (CV 770)
  • Op kruising linksaf richting BENILLOBA/ALCOY (CV 70)
  • LET OP: doorrijden en dan afslag rechtsaf richting GORGA/CASTELL DE CASTELLS (CV 710)
  • In GORGA schuin rechtsaf richting BALONES (CV 720)
  • CV 720 alsmaar volgen tot CASTELL DE CASTELLS
  1. Hoe hoog ligt Benimasot?
  2. Ton Kiesjot dronk water in Facheca en werd ziek. Hoe kan dat?
  • In CASTEL DE CASTELLS linksaf over de brug en steeds de CV 720 volgen richting BENICHEMBLA en door naar PARCENT
  • Vóór PARCENT rechtsaf naar TARBENA (CV 715)
  • Na 600 meter rechtsaf en de inrit van RESTAURANT LA PISCINA op.
  • (Opdracht 2 op het parkeerterrein.) Daar gaan we eten en komen we te weten wie gewonnen heeft.

Routebeschrijving naar huis; rijtijd ?

  • vanuit het restaurant linksaf
  • bij kruising vóór PARCENT rechtsaf naar ALCALALI (CV 720)
  • direct daarna weer rechtsaf en weg vervolgen
  • in ALCALALI rechtsaf richting XALO
  • vanaf XALO=JALON mag je het zelf uitzoeken…….

 

WEL THUIS!!!!……

 

DE JARDIN DE SANTOS  IN PENAGUILA

Peanaguila is zo’n dorpje dat in de Middeleeuwen helemaal ommuurd was, en waarop het moderne leven weinig vat lijkt te hebben gekregen. De 300 inwoners leven omringd door de stilte van de bergen, en verbouwen de terrassen die eeuwen geleden al werden aangelegd op de hellingen van de Sierra Aitana.

De JARDIN DE SANTOS werd in 1845 aangelegd door Don Joaquín Rico Soler, een grootgrondbezitter die veel gereisd had en die zich liet inspireren door de romantische tuinen die hij onderweg had gezien. Om genoeg water te hebben liet hij een tunnel van 2 km. aanleggen vanaf de bron in het dorp.

In het blauwe huis aan de ingang is een museum met een maquette van de tuin, oude foto’s en oude gereedschappen. Dat museum en een groot deel van de tuin kunnen we nu niet bezichtigen omdat we buiten openingstijden arriveren (en bovendien te weinig tijd hebben). Maar als u later eens op eigen gelegenheid wilt gaan kijken: de openingstijden zijn alleen op zaterdag, zondag en feestdagen:

Zomer: 11.00-14.00 en 18.00 – 20.00 uur
Winter: 11.00-14.00 en 16.00 – 18.00 uur