Evenwichtsstoornissen of duizeligheid bij een patiënt kunnen verschillende oorzaken hebben. Revalidatiecentrum Medifit onderzoekt en behandelt het evenwicht in al zijn verschillende aspecten, wij zijn onder andere gespecialiseerd in evenwichtsstoornissen en draaiduizeligheid.

Na overleg en onderzoek wordt een therapie voorstel geformuleerd, waarbij het mogelijk is dat u revalidatie in onze oefenzaal onder begeleiding van een fysiotherapeut noodzakelijk is en/of een mobilisatie van de wervelkolom.

Symptomen van evenwichtsstoornissen

De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals angst, misselijkheid en braken.

Soms echter hebben mensen alleen last van balansproblemen bij het lopen, opstaan of traplopen. Hierbij is er een gevaar om te vallen en dit geeft soms veel angst.

Behandeling en revalidatie van evenwichtsstoornissen

Sommige evenwichtsstoornissen kunnen goed behandeld worden met medicijnen. Voor andere vormen kan fysiotherapie, manueel therapie, osteopathie of revalidatie/oefentherapie een oplossing bieden.

Revalidatie van patiënten met evenwichtsproblemen

Deze patiënten kunnen worden opgedeeld in 2 groepen: enerzijds onderscheiden we de groep met Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo (BPPV) en anderzijds zijn er de patiënten met andere stoornissen in het evenwichtsorgaan of naar aanleiding van een neurologisch probleem als , MS ( Multiple sclerose, CVA of een beroerte).

BPPV-patiënten krijgen plotse aanvallen van draaiduizeligheid door bepaalde hoofdbewegingen en/of positieveranderingen. Met name bij het opstaan of gaan liggen en omdraaien in bed.  Zij kunnen goed worden geholpen met de Epley-manoeuvre therapie. Dit zijn normaal gesproken 3 behandelingen van manuele therapie, de patiënten zijn hierdoor normaal gesproken ongeveer 1 week van de klachten af. BPPV is de meest voorkomende oorzaak in ons revalidatiecentrum van duizeligheid.

Soms is het noodzakelijk met manuele therapie de bovenste nekwervels te mobiliseren bij een blokkade. In de groep van de andere evenwichtsstoornissen worden er gerichte evenwichtsoefeningen gedaan. Dit is revalidatietherapie en balanstraining onder begeleiding van een fysiotherapeut, door bijvoorbeeld op een oefentol te staan met digitale feedback over uw evenwicht op een beeldscherm.


Afspraak

Voor een onderzoek kunt u een afspraak maken in ons Revalidatiecentrum Medifit in Moraira, u kunt hiervoor bellen naar 96 6495448 of mailen naar info@medifitreha.com