Tabla is volgens ons Spaanse woordenboek: plank, plaat, tafel, tabel, en dergelijke. Dus toen wij het natuurreservaat Tablas de Daimiel bezochten kon ik niet nalaten aan de parkwachter te vragen wat het in de naam van dit park betekent.

Met een royaal gebaar wees ze in de verte naar de plaats waar de rivieren Guadiana en Cigüela, iets ten noorden van de weg van Manzanares naar Ciudad Real, bij elkaar komen. Aan het einde van de zomer is dat duidelijk, maar ‘s winters, na de regens, staat het hele gebied onder water. Zo’n watervlakte, waar ‘ergens onder water’ twee riviertjes bij elkaar komen zou dan een tabla heten. Ik kon geen enkel verband vinden met de woorden in het woordenboek, maar waarom zou het niet waar zijn?

Wij zijn er inmiddels enkele malen geweest en tijdens dit laatste bezoek konden we zien hoe het heldere water van de Guadiana en de Cigüela langzaam over de droge, met riet begroeide vlaktes kroop. Net als het wad bij opkomend water.

Het grootste deel van het park staat vol riet met daar tussen een paar heuveltjes en wat diepere geulen. Het is een vogelreservaat met observatiehutten langs diverse paden. Er is zelfs een mooie en vrij lange route over planken geschikt voor rolstoelen en minder goede lopers. Inderdaad overal vogels en de paar andere bezoekers waren allen vogelliefhebbers behangen met verrekijkers en telelenzen. Veel soorten eenden, ganzen, ibissen, ooievaars, kiekendieven, enz.

De langere wandelpaden door het park zijn meer voor de echte liefhebbers, maar de korte over het water, door bosjes naar een rustplaats op de top van een heuveltje is een bezoek meer dan waard. En zoals zo vaak in Spanje: het kost niets!