Er is tegenwoordig in onze westerse samenleving sprake van een overdreven consumptie van suiker, en dan bedoel ik snelle, geraffineerde (witte) suikers die gevonden kunnen worden in frisdranken, snoep, koekjes, gebak, etc. In vergelijking met een halve eeuw geleden, toen er gemiddeld 5 kg per persoon per jaar aan suiker werd geconsumeerd, komen we nu aan getallen die 7 tot 10 keer zo hoog liggen. De consumptie van overbodige suikers begint langzamerhand waanzinnige proporties aan te nemen. Ook wordt aan veel industrieel bewerkt voedsel suiker toegevoegd, zelfs aan brood en vleeswaren.

De wetenschappelijke naam voor suikers is koolhydraten. Een zogenaamde ‘snelle’ suiker geeft in zeer korte tijd een verhoging van de suikerspiegel in het bloed. Er bestaan natuurlijk ook tragere (goede) suikers, die een langzame, geringe en langdurige verhoging veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn de suikers die zich bevinden in peulvruchten, groentes, fruitsoorten en volle rijst. De Glycemische Index (G.I.) is een internationaal geaccepteerde maat om aan te geven hoe ‘snel’ een suiker (koolhydraat) wordt opgenomen in het lichaam. Hoe lager het getal, des te beter. Tegenwoordig zijn hiervan tabellen te vinden via google.

Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat overconsumptie van snelle suikers veel gezondheidsklachten kan veroorzaken. Via een eenvoudig laboratorium onderzoek (HbA1C of geglycoliseerd hemoglobine) is aan te tonen of de suikerspiegel in het bloed te vaak te hoog is geweest de laatste paar maanden. Deze waarde is duidelijk verhoogd bij diabetes mellitus, een ziekte die langzamerhand epidemische vormen aanneemt.

Jammer genoeg is suiker ontzettend verslavend, vergelijkbaar met alcohol en sigaretten. En ook achter de suikerindustrie bevindt zich een machtige lobby die grote belangen verdedigt. In mijn praktijk zie ik veel patiënten met ontwenningsverschijnselen als ze volledig stoppen met deze suikerconsumptie. Vermoeidheid, duizeligheid, irritatie en hoofdpijn zijn hier voorbeelden van. Na een paar dagen tot soms een week zijn deze symptomen, evenals de drang naar suiker, weg.

Waarom is snel opneembare suiker zo slecht? Ik zal een aantal voorbeelden noemen:  teveel suiker maakt dik en verhoogt de triglyceriden (een bepaald soort vet) in het bloed; suiker verzwakt het immuunsysteem; langdurige suikerinname leidt in veel gevallen tot diabetes; een te hoge suikerconsumptie vergroot het risico op hart- en vaatziekten; te veel suiker geeft een snellere veroudering en recent is aangetoond dat, hoe hoger het HbA1C, des te sneller de cognitieve achteruitgang en zelfs verlies van hersenweefsel. En, last but not least, kankercellen leven van suiker….

Honderden studies tonen een verband aan tussen suikergebruik en kanker. Een van de verklaringen is dat kankercellen bij hun stofwisseling geen zuurstof gebruiken, maar uitsluitend suiker. Otto Warburg, een beroemde wetenschapper en Nobelprijswinnaar, ontdekte dit fenomeen reeds in het begin van de vorige eeuw. Dit principe wordt in de medische diagnostiek reeds jaren toegepast tijdens de PET-scan, waarbij een soort radioactief gemaakte suiker wordt gebruikt om kankercellen op te sporen.

Er zijn dus veel redenen om de suikerconsumptie drastisch te verminderen. Met een beetje doorzettingsvermogen en creativiteit in de keuken is het minder lastig dan u denkt. Ik wens u veel succes hiermee!


U bent voor nadere informatie en/of behandeling van harte welkom in Clinica La Alegria.

Nora Hendriks / Peter Termohlen

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es