Tijdens de zomermaanden zien wij in onze kliniek steeds weer dezelfde type klachten binnenkomen. Als het warmer wordt vergeten mensen in de lenteperiode genoeg vocht tot zich te nemen terwijl wel veel vocht wordt ontrokken aan het lichaam met krampen in de benen, hoofdpijn en duizeligheid tot gevolg. Maar ook tijdens het warmere weer dragen we ander soort schoeisel dan normaal.

Veel van onze patiënten hebben vaak een groot deel van hun leven dichte schoenen gedragen die veel steun geven aan de voet. Verder zit onder iedere typische schoen die wordt gedragen op de werkvloer een hak. Of die hak nu 1 cm is of 12 cm, er zit een verhoging en die beïnvloed de vorm van de wervelkolom en de hoeveelheid belasting op meerdere gewrichten in het lijf. In de warme tijden hier aan de Costa Blanca worden deze in het algemeen goede schoenen verruild voor platte slippers of luchtige stappers van de chinees. Juist het ontbreken van elke vorm van steun in dit soort schoenen kan klachten veroorzaken in de voet, enkel, knie, heup en bekken. Vooral mensen die hun hele leven gewend waren goede schoenen te dragen stellen deze gewrichten op de proef. Door het vaak ontbreken van een goed voetbed zakt de voet in of kantelt juist naar buiten. Hierdoor veranderd de totale biomechanische stand van de voet en dus het gehele been ten opzichte van het lichaam. De meest voorkomende klachten zijn heuppijn, kniepijn en pijn onder de voet net voor de hiel.

Verder hebben dit soort ‘schoenen’ meestal geen hak en zijn plat. Doordat de hak nu dus dichter bij de grond komt tijdens staan en lopen, verandert de curve van de wervelkolom. De onderrug vlakt af, de schouders komen naar voren en men hangt vaak meer in het lichaam waardoor rugpijn en vooral pijn tussen de schouderbladen ontstaat. Aan de andere kant het ook een voordeel zijn. Mensen met een extreem holle rug hebben juist teveel druk in de gewrichten aan de achterkant van de wervelkolom en door juist platte schoenen te dragen wordt deze druk juist verminderd. Het eigenaardige is dat mensen met een holle rug juist geneigd zijn hoge hakken te dragen en dus de wervelkolom in elkaar duwen. Dit heeft vaak als gevolg dat er pijn in de rug is bij slenteren, lang staan en bij onverwachte bewegingen wordt vaak een soort ‘mes in de rug gevoel’ gevoeld. Het is duidelijk dat het type schoeisel directe invloed heeft op belasting van de wervelkolom. Een mede oplossing van rugklachten kan sowieso mede worden bereikt door het aanpassen van schoenen of het gebruik van zooltjes.

In onze kliniek onderzoeken wij al onze patiënten letterlijk van top tot teen, zodat ook eventuele correcties in typeschoeisel of aanpassingen in de schoen worden meegenomen in het behandelplan. Juist hierom werken wij intensief samen met een podologe om u de meest complete zorg mogelijk te kunnen bieden. Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950