Onlangs was ik in een tuincentrum in Javea (Costa Blanca). Tot mijn verrassing stonden hier een aantal kurkeiken in plastic kuipen, met een mooie hoogte (ca. 3 à 4 m) en met al een mooie stam. Deze stam is zéér decoratief door zijn ruwe kurkschors.
In mijn vorig leven, toen ik nog in Nederland woonde, had en dit heb ik nog steeds, wat speciaals met de kurkeik. Zodanig zelfs, dat ik jaren geleden, een collega die Portugal bezocht, gevraagd had om voor mij een kurkeikboompje in een pot mee te nemen. Dat is , ruim 30 jaar geleden, gelukt. E.e.a. gaf toen ook geen problemen bij de douane op Schiphol.
Indertijd heb ik er een mooi bonsaiboompje van gemaakt (gekweekt). Dit boompje heb ik in Nederland jaren gehad, totdat ik met dit boompje hier naar Spanje kwam, tegelijk met nog diverse andere bonsaiboompjes. Het bleek toen in de zomer, tijdens de droogteperiode, een hele toer te zijn om de boompjes in leven te houden. Daarom heb ik toen besloten het bonsaikurkeikje in de volle grond te zetten. Nu, na vijftien jaar, is het bonsaiboompje uitgegroeid tot een mooie boom met het hele jaar door blijvend groen blad. De boom komt luchtig over en heeft inmiddels een erg mooie decoratieve stam.
Daar de kurkeik vorstgevoelig is komt deze vooral voor in de mediterrane landen, zoals Spanje, Portugal, Algerije, Marokko, Italië en Frankrijk. Ze worden speciaal voor de kurk gekweekt. Vooral in Portugal, dat ca. 50 % van de wereldproductie van kurk voor zijn rekening neemt. De stam van de boom wordt om de negen tot veertien jaar geschild. Dit wordt met de hand gedaan.
Het hele proces van kweek tot oogsten is overigens een heel interessant gebeuren. Zoals u weet, wordt de kurk voor vele toepassingen gebruikt, o.a. voor het afdichten van flessen, maar bijvoorbeeld ook voor vloerbedekking en wandbekleding. Nadat de boom geschild is, groeit de kurk weer op de stam aan en geeft dan na zoveel jaren weer geschild worden. De boom vraagt om een neutrale of wat zwakzure grond. De winterregens zijn belangrijk om zich als boom goed te kunnen ontwikkelen en ook om krachten te verzamelen om de droge zomers te overleven. Een toepassing in uw mediterrane tuin is dus zeer goed te doen.
U kunt de boom solitair toepassen, maar ook in groepen van bijv. drie of vijf stuks, afhankelijk van het grondoppervlak. Het is aan te bevelen om bij toepassing niet teveel onderbegroeiing te hebben, dit om vooral de decoratieve stammen goed tot hun recht te laten komen.
Een ding is, bij toepassing, zeker: Het gaat hier om een zéér MEDITERRANE plant!