Zoals u weet, valt ook hier aan de Costa Blanca de natuur wat terug in de wintertijd. Niet zoals in het Noorden van Europa, waar bomen en planten hun bladeren verliezen, mede door de vorst en andere winterse perikelen. De terugval hier betekent wat minder bloeiende planten. Daarom beschrijf ik u graag een plant, die in december, januari en februari uitbundig bloeit.
Het betreft hier de Pyrostegia venusta, (syn. Bignonia venusta of ook wel de Pyrostegia ignea). Voorheen zag je de plant toegepast op de Canarische eilanden en ook wel aan de Costa del Sol. Maar hier aan de Costa Blanca nauwelijks. De laatste jaren is hierin verandering gekomen.
De Pyrostegia is afkomstig uit Zuid Amerika zoals Brazilië, Paraguay, Argentinië etc. De plant behoort tot de familie van de Bignoniaceae. De geslachtsnaam komt vanuit het Grieks. ‘Pyro’ betekent, zoals u waarschijnlijk wel bekend voorkomt, ‘vlam’ en slaat dus op de oranje kleur van de bloem. ‘Stege’ betekent bedekking en beschrijft dus zijn groei-uiterlijk. Venusta betekent vrij vertaald, het aantrekkelijk maken.
Zoals ik u al noemde, vertoont de plant vroeg in het jaar een opvallende en spectaculaire bloei, met buisvormige bloemen, die een lengte hebben van 5 tot 7 cm en die een hele wand kunnen bedekken. De kleur van de bloemen is, zoals gezegd oranje, precies zoals de kleur van het shirt van het Nederlandse voetbal of hockey elftal. De bloemen zitten in trossen van 15 tot 20 stuks. Deze klimplant kan meters hoog groeien, tot wel 20 meter.
In Zuid Amerika groeit de plant in zijn natuurlijke omgeving met zijn hechtranken, hoog in de bomen. De plant is groenblijvend en heeft mooi groen ovale bladeren met een lengte van 4 tot 8 cm. Hier in Spanje wordt de plant het meest toegepast tegen muren, schuttingen en traliewerk. Bij een goede standplaats, op een zonnige plek, kan de plant zelfs zo’n beetje het hele jaar door bloeien.
De bodem moet goed doorlatend en liefst wat humusrijk zijn. Als de plant pas gepoot is, moet ze regelmatig bewaterd worden. Is de plant goed aangeslagen, dan behoeft deze geen watergift meer. De Pyrostegia venusta is dus redelijk droogtebestendig.
Ook heeft de plant medicinale eigenschappen. O.a. worden ervan drankjes gemaakt voor behandeling van diarree en tegen hoest, maar ook zijn er drankjes tegen luchtinfectie ziektes, zoals verkoudheid, bronchitis en koorts.
Het onderhoud van de plant is bescheiden, maar de plant moet wel op z’n tijd gesnoeid worden. Zeker na de bloei. Al met al, gaat het hier om een erg interessante klimplant. Indien de kleur oranje voor u geen struikelblok is in combinatie met andere planten, dan kan ik u de Pyrostegia venusta warm aanbevelen. Deze plant brengt immers kleur en vrolijkheid in uw wintertuin, op een moment dat de andere planten het even laten afweten.