Wie hier aan de Costa Blanca zo in september – oktober een ommetje maakt door de straten, kan bij het rondkijken, niet om de kleurrijke plant Podranea ricasoliana heen.

Het betreft hier een klimplant met fraaie roze bloemenpracht. Vaak wordt deze plant over muren, parkings, hekwerken, pergola’s en elektriciteit masten toegepast. Daarnaast wordt ook vooral de combinatie met de violette of de roodkleurige bougainvillea’s gezocht. Dit geeft dan bijzonder mooie kleurcombinaties.

De Podranea behoort tot de familie van de Bignoniaceae. In Nederland wordt de plant ook wel de roze trompetwinde genoemd. I.v.m. vorstgevoeligheid, is de plant minder geschikt om in Nederland toegepast te worden.

Tot de familie Bignonia behoren wel 100 soorten, zowel bomen, struiken, lianen, etc. Een van de meest bekende soortgenoot is de Jacaranda boom.

Als klimplant heeft de Podranea geen speciale klimranken. Ze heeft bij het klimmen hulp nodig van andere planten of steunpunten van bijvoorbeeld een hekwerk. Het is een klimplant met dunne stengels, die later verhouten. De stengels kunnen makkelijk tot 5 meter hoog of langer uitgroeien. Op de later verhouten stengels, groeien weer nieuwe uitlopers, die ook weer de nodige lengte krijgen.

De gevederde bladeren hebben een lengte va ca. 25 cm. Ze zijn wat glanzend en hebben een mooi diep groene kleur. Ze staan tegenoverstaand met 5 tot 10 deelblaadjes.De prachtige roze bloemen met iets roodachtige strepen in het midden, hebben de vorm van een kelk, die breed klokvormig zijn, met een lengte van 6 tot 8 cm.

De kelk mondt uit in 5 uitspreidende slippen.De binnenzijde van de kelk vertoont ook vage rozerode strepen en vlekjes. In de kroonbuis zitten twee korte en twee lange stevige meeldraden. Ze kunnen vruchten verkrijgen die bolvormig zijn. Deze doosvruchten, met een lengte van zo’n 30 cm, klappen bij rijpheid open. Uiteindelijk komen hier dan vele gevleugelde zaden uit.

De Podranea komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika. Hier aan de Costa Blanca gedijt de plant zéér goed en wordt als eerder gezegd veel toegepast. Ze kan de zon en de hitte goed verdragen. De plant vraagt normale aarde, liefst wat humusrijk. Als u de Podranea toepast, dan is het goed wat gelijkmatig water te geven. U zult dan snel beloond worden met een goede groei.

Als de plant uitgebloeid is , zo in november – december, dan moet deze drastisch worden terug gesnoeid worden, tot op`de lei-stengels toe. Het terugsnoeien is makkelijk, daar de plant geen stekels heeft. Natuurlijk geeft de plant dan het nodige knipwerk en afval, maar dan kunt u er ook weer geruime tijd tegen met verder weinig onderhoud. Gezien de eerder beschreven lengtes van de uitlopers, vraagt de plant de nodige ruimte. Maar juist door de grote groeikracht, helpt deze klimmer u, om grote vlakken snel af te kunnen dekken met mooi groen loof. En bij de bloei wordt u beloond met een bijzonder mooie bloemenpracht.