Vele uren aan tafel zitten tafelen, op de bank voor de buis hangen en (hier in Spanje dan) op een terrasje een kop koffie drinken. Zoals u waarschijnlijk hebt opgemerkt zijn dit allen zittende ‘activiteiten’. Veel mensen klagen over pijn in de rug of nek tijdens zitten en of bij het opstaan vanuit een stoel. Vaak is er ook een pijn in een bil, de lies of heup bij het omhoogkomen of een been wordt onrustig of gaat zelfs tintelen. De oorzaak van deze klachten ligt niet alleen in het (te)veel zitten, maar zitten maakt het er in ieder geval niet beter op. Het lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen en niet om 95%!!! van de wakkere dag te zitten.

De oorzaak van nek- en rugklachten ligt altijd in de gewrichten van deze regio’s. Vaak is er sprake van een dwangstand van een gewricht of een overcompensatie, waardoor het gewricht geïrriteerd of ontstoken raakt. Als een gewricht geblokkeerd en pijnlijk wordt, compenseert een ander gewricht dit weer en ontstaat daar weer eenzelfde probleem zodat de klacht zich uitbreidt over de gehele wervelkolom. Vaak wordt dit probleem pas opgemerkt als er pijn ontstaat (het symptoom) op een bepaalde plek in de wervelkolom. Het eerste (symptoom) waar mensen vaak over klagen is pijn en/of stijfheid bij het opstaan uit een stoel of bank. Dit gaat al dan niet gepaard met de hiervoor genoemde symptomen. Uit een uitgebreid vraaggesprek blijkt vaak, dat deze patiënten het grootste deel van de dag zitten.

Het probleem van zitten is, dat het de rug en nekgewrichten maximaal om spanning zetten. Dit is in een normale rug al niet goed, maar als er al een kleine irritatie aanwezig is wordt deze eigenlijk nog meer geïrriteerd. Het is te vergelijken met een verzwikte enkel waarop toch de Vierdaagse van Nijmegen wordt gelopen. Belangrijk te weten is dat het zitten zelf niet de oorzaak is, maar dat dit het probleem wel erger maakt. Als dit soort klachten beginnen, moet er dus snel gezocht worden naar de oorzaak van de klacht, omdat het een van de eerste symptomen is die zich aanmelden terwijl de oorzaak vaak al langere tijd aanwezig is zonder daar iets van te voelen. Mensen denken vaak dat de pijn wel weg zal gaan of dat een pijnstillertje wel zal helpen, maar vaak wordt het van kwaad tot erger en een ontstekingsremmer of pijnstiller neemt alleen (als het al werkt) het symptoom weg. Verder heeft de pijn een functie. In feite zegt het lichaam; ‘Hé hallo, dat zitten maakt hier schade, dus dat moet je niet doen!’. Als dat systeem geblokkeerd wordt met medicamenten, komt dat neer op het uitschakelen van het alarmsysteem in een brandend huis……

In onze kliniek zijn wij gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van de OORZAAK van nek en rugklachten. U hoeft niet te leren leven met pijn, uw pijn hoort niet bij uw leeftijd, het komt niet door de artrose. Er is altijd een echte OORZAAK te vinden van uw klacht en daar is meestal wel wat aan te doen. Wij behandelen uw klacht met 15 jaar multidisciplinaire ervaring en geven u ook adviezen over wat u wel en vooral NIET moet doen en daar valt teveel zitten zeker onder.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950