Een steeds weer terugkerende klacht die wij vaak in de praktijk zien is een moeilijk te beschrijven pijn achter de schouder. De pijn wordt vrijwel altijd aangegeven net boven het schouderblad, maar wordt veelal gevoeld als een pijn onder het schouderblad. Deze pijn gaat meestal gepaard met een uitstralende pijn naar de schouder tot in de bovenarm, met wat minder vaak pijn of tintelingen tot in de onderarm en hand.

Deze klacht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een blokkade en/of irritatie van de eerste ribben. Doordat er een dwangstand is ontstaan in de die eerste ribben, raakt het bijbehorende gewricht ontstoken en gaat dus pijn doen. Het grote probleem is dat de eerste ribben een belangrijk aandeel hebben in de beweeglijkheid van de schouder en de nek. Dit betekent, dat er door deze blokkade altijd bewegingsbeperking optreedt in de schouder en nek, zonder dat dit noodzakelijk als zodanig gevoeld wordt. Als deze klacht langer aan blijft houden, kan het verstoorde bewegingspatroon zich uitbreiden tot in het bekken en onderrug, waardoor hier ook weer klachten kunnen ontstaan. De eerste klachten ontstaan bij het optillen van de arm, langdurig zitten of staan (vooral achter de computer), op de zij liggen in bed en vele andere passieve houdingen.

Door de schoudergordel loopt een dikke zenuwkabel, de Brachialis. Als deze door alle irritaties en blokkades bekneld raakt, kan dit de uitstralende pijn of tintelingen naar de arm veroorzaken.
Deze blokkades van dit bewegingscomplex worden vrijwel altijd veroorzaakt door een verkeerde houding in de gehele wervelkolom en al dan niet verergerd door het type werk dat men doet. Mensen die computerwerk doen, als kok werken of ander lichamelijk werk doen, zijn zeer vatbaar voor deze klacht en zelfs als de persoon al gepensioneerd is, kan de klacht nog optreden. Het behandelen van deze klacht is dan ook niet alleen gericht op het pijnlijke puntje. Alle geblokkeerde onderdelen van deze aandoening moeten worden genormaliseerd in hun bewegingsvrijheid, zo nodig in het gehele lichaam. Daarna volgt een strikt houdings- en oefenadvies om de gehele oorzaak van deze klacht te verhelpen. Dit laatste gedeelte komt aan op de discipline en motivatie van de patiënt, omdat dit elke dag tijdens de dagelijkse bezigheden moet worden gedaan.

Onze kliniek is gespecialiseerd in het diagnosticeren, behandelen en revalideren van deze klacht. U hoeft er zeker niet mee rond te blijven lopen, er kan heel veel aan worden gedaan om de oorzaak te laten verdwijnen.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950