Concert op eerste Paasdag, hét alternatief voor tuincentrum en meubelboulevard!

Programma:

1: ‘RESURREXIT’ (“Hij is verrezen”) van HECTOR BERLIOZ.
Een even kort als overweldigend stuk muziek uit de Messe Solennelle, de mis van Berlioz die lang verborgen is gebleven. Want achteraf was hij niet tevreden over zijn (eerste) compositie, en na twee uitvoeringen liet hij alle partituren vernietigen. Dácht hij, maar 165 jaar later werd er bij toeval toch één ontdekt. Zoals je van Berlioz kunt verwachten, is alles in dit stuk imponerend: een enorm koor en orkest, een paar merkwaardige instrumenten en muziek die als een donderende waterval over je heen spoelt! Berlioz bewerkte dit Resurrexit later tot het majestueuze “Tuba Mirum” in zijn Requiem.

2: “NOCHES EN LOS JARDINES DE ESPANA” van MANUEL DE FALLA.
Een nachtelijke wandeling in Spaanse tuinen. Dit luchtige werk uit 1916 voor piano en orkest is gecomponeerd in de zo kenmerkende en aanstekelijke Spaanse stijl, en is geïnspireerd door o.m. de tuinen van de Generalife, het zomerpaleis bij het Alhambra in Granada. De soliste is de Spaanse Alicia de Larrocha; Spaanser kan het haast niet! De regisseur van deze DVD-opname heeft prachtige beelden van die tuinen en van het Alhambra met zijn pilaren en zijn leeuwenfontijnen bij de muziek geplaatst, waardoor u dubbel kunt genieten: van de heerlijke muziek en van de schitterende tuinen en gebouwen.

3: ZEVENDE SYMFONIE van LUDWIG VAN BEETHOVEN.
Dit muziekmonument behoeft geen aanprijzing. Alhoewel …..volgens Richard Wagner was deze symfonie “de apotheose van de dans”, maar Carl Maria von Weber vond Beethoven met deze symfonie “rijp voor het gekkenhuis!” Hoe dit ook zij, de meeslepende muziek is één en al vrolijkheid: uitbundige, intieme, aanstekelijke, uitgelaten vrolijkheid. En dát voor een norse mensenhater als Beethoven. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd in 1813 als benefietconcert voor gewonde soldaten. Dus zó’n mensenhater was Beethoven nou ook weer niet…

Iedereen is van harte welkom om 15.30 uur, dus ook uw gast(en)!

Erik Hulleman