De huid is veel meer dan dat, het is ons grootste orgaan en er vinden vele (chemische) processen in plaats. Dat is ook de reden dat wij zuinig op onze huid moeten zijn, zij moet lang mee en heeft een belangrijke beschermende functie. Als wij over fillers en botox spreken, zoals dit in voorgaande artikelen aan de orde is geweest, dan passeren wij met een naald de huid en leggen de gel of vloeistof in een diepere weefsellaag.
Maar de huid zelf verdient ook onze aandacht.
Er zijn verschillende methodes om de structuur van de huid te verbeteren. Cremes, al zijn ze nog zo duur, hebben weinig invloed op de structuur of rimpels van de huid, terwijl de reclame ons anders voorspiegelt. Men kan kaviaar, zeewier of hyaluronzuur in een fraai potje stoppen, de huid is er niet zo van onder de indruk. Hydraterende (=vochtinbrengende) creme heeft slechts een beperkte werking. Belangrijk is te voorkomen dat de huid uitdroogt, door een goede verzorging, het drinken van voldoende water en het gebruik van gezonde voeding. Bovendien is de huid ook een zelf-regulerend systeem met de vervanging van honderdduizenden cellen per dag.
Men kan voor het dagelijks onderhoud van de huid een creme op basis van natuurlijke ingredienten gebruiken die “lekker aanvoelt”. Hierbij is het zeker ook van belang iedere dag een beschermende factor tegen de zon – en met name tegen de UV-B straling – aan te brengen. In Spanje is raadzaam zomer en winter een creme of foundation met SPF (Sun Protection Factor)30 te gebruiken; bij een heel gevoelige, bleke huid zelfs factor 50. Met deze bescherming kan men het proces van rimpelvorming en elasticiteitsverlies aanzienlijk vertragen en voorkomt men dat de huid er op den duur als perkamentpapier gaat uitzien.
De structuur van de huid, grove porien, fijne rimpels en verschillende vlekjes kan men verbeteren met een peeling, wat een versnelde vernieuwing van de opperhuid geeft, of met een laser.
Men kan een peeling toepassen met vitamine A-zuur in een creme (tretinoine), verkrijgbaar via de arts op recept, hetgeen men met regelmatige onderbreking een aantal weken kan toepassen. Ook zijn er fruitzuurpeelings welke veel door schoonheidsspecialistes worden toegepast en TCA (trichloorazijnzuur)-peelings, waarmee men alleen door een arts behandeld mag worden. Het huidtype bepaalt mede de keuze. Een peeling kan men jaarlijks laten doen in 2 of 3 sessies.
Een andere mogelijkheid is een laserbehandeling met een fractional CO2-laser. Hierbij worden er als het ware duizenden gaatjes in de huid geschoten, waardoor de collageenvorming gestimuleerd en de huid dus steviger wordt. Meestal zijn 2 tot 3 behandelingen nodig en het resultaat wordt eerst na 2 tot 3 maanden zichtbaar. De laser werkt ook goed bij pigmentvlekken. De behandeling is vrij kostbaar en pijnlijk, maar wie mooi wil zijn…
U bent voor nadere informatie en/of behandeling van harte welkom in Clinica La Alegria.
Nora Hendriks / Peter Termohlen
Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es