Spotlight (Amerikaans/Canadese film) van regisseur Tom McCarty (o.a. All the King’s Men) vertelt het grootste schandaal van de Rooms-Katholieke kerk van de afgelopen eeuwen.

De Beste Film van 2015 (Oscars, 2016 -DVD release juni 2016) neemt je mee naar het begin van de ontrafeling van het seksuele schandaal dat de katholieke kerk lang verborgen heeft weten te houden. Dit begon in 2001 bij het onderzoeksteam ‘Spotlight’ van The Boston Globe. Het team ( gespeeld door Mark Ruffulo, Rachel McAdams, John Slattery, Michael Keaton) neemt op verzoek van de nieuwe editor Marty (Liev Schreiber) een kindermisbruikzaak van een priester onder de loep.

In 1976 wordt priester John Geoghan gearresteerd door de politie. Niet veel later wordt hij vrijgelaten en overhandigd aan het aartsbisdom van Boston (Massachusetts). Meer dan 25 jaar later ontdekt Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe, dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen misbruikte.

Ondanks de weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor de grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk. De gepassioneerde journalisten ontdekken steeds meer afschuwelijke ontuchten binnen de katholieke kerk en vragen zich af of het een structureel probleem is.

De kleine krantafdeling neemt het op tegen de grootste organisatie van de wereld, de Katholieke kerk.

Duur 124 minuten.

Lydia & Guusje la Rivière Zijdel

 

Trailer: