Toni Erdmann

Tijd voor een Duitse film. En nog wel één met humor. Hoezo? Duitsers hebben toch geen gevoel voor humor? Nou, Erdmann wel. De man heeft een vreemde voorliefde voor het dragen van een woeste pruik en het inzetten van een paar valse tanden.

Deze film gaat over de relatie tussen vader en dochter. Pa is net de zeventig gepasseerd en geniet van zijn pensioen. Dochter (lnes) is achter in de veertig en is druk druk druk. Ze heeft dus erg weinig tijd voor papa. Toni neemt maar twee dingen serieus in het leven: hij wil rust en zijn dochter terug. Ines neemt ook twee dingen serieus: haar klanten en haar collega’s. Beide hebben een paar karaktereigenschappen gemeen: doorzettingsvermogen, geduld. Voor het overige hebben ze een totaal verschillende kijk op het leven.

Het is geen film waarbij ik rollend van het lachen op de grond lag. Heel vaak moest ik glimlachen en met gekromde tenen lachen. Toni Erdmann is eigenlijk de ideale vader, vind ik. De vraag is of Ines dat ook zo ziet. U mag zelf beslissen of uw Toni een “papa-dag” verdient.

De film wordt niet vertoond op 16 januari maar twee weken later, op 30 januari om 20:00.

Frank