Geboren als bewoners van een rivieren delta zijn we uiteraard bekend met brede, bevaarbare rivieren en alles wat daarbij hoort. Maar waar en hoe ontstaat zo’n rivier? Ik herinner me mijn opgetogen verwondering als tiener toen het mini beekje dat vanonder het einde van de Furka gletsjer uit kabbelde de oorsprong van de Rhône bleek te zijn.

Ook in Spanje kun je op veel plekken de bron vinden van wat elders in Spanje een flinke rivier is geworden. Boeiend, steeds weer anders zo’n bron. Nogal wat rivieren ontstaan doordat de regens op de bergen stroompjes veroorzaken die gaandeweg het begin van een rivier vormen.

Een stuk indrukwekkender is het wanneer het water ergens direct uit de grond opborrelt: een echte “geboorte” of “Nacimiento”. Wij kwamen dit o.a. tegen in het Parque de Cazorla. Aangegeven stond een plaatsje Fuente de Segura. In de buurt daarvan kwamen we bij een klein rotsbasin, diameter niet veel meer dan een ruime twee meter waarin het water vrolijk kolkte terwijl een dun stroompje wegliep over de rand: het begin van de Río Segura ! Aan toeristische voorzieningen werd gewerkt!

Puur spectaculair is de Nacimiento del Río Mundo. Deze ligt in een wat bergachtig gebied net ten zuiden van het plaatsje Riópar. Volg vanaf de parking het slingerende pad. Al stijgende kom je boven elkaar en te midden van weelderige begroeiing drie flinke watervallen tegen die met kracht de rotswand uit spuiten: de bovenste zelfs bijna vanuit de top. Onwaarschijnlijk schouwspel !

Ik vind het een speelse gedachte dat, terwijl wij mensen, de dieren en de planten een levenscyclus doormaken van geboren worden, groeien en weer sterven, veel rivieren dat alles voortdurend tegelijk doen. Ze worden constant geboren, verbreden zich en hun loop vervolgend blijven ze maar eindigen in zee of oceaan…

Cora Dekkers-Hulshoff Pol