De omgeving van Morella blijkt verrassend. Een rondrit ten zuid-oosten geeft groots berglandschap met steile hellingen en kloven. Ten zuidwesten ligt een zeer gevarieerd landschap van mals groene vegetatie tot zeer droge akkertjes, omgeven door speciaal gestapelde muurtjes.  Typisch binnenland, smalle wegen maar breed genoeg.  Je rijdt langs een stuk of wat autentieke plaatsjes: Forcall, Cantavieja, La Iglesuela del Cid, gezellige pleinen, terrasjes.

Eén plaatsje, Mirabel, een verhaal apart. Het zou een middeleeuws stadje zijn. We hadden er ons wel wat van voorgesteld.  Middels een Europees fonds waren een aantal plaatsen, vespreid over Europa, uitverkoren om helemaal opgeknapt en in originele staat te worden hersteld.  Deze eer viel ook Mirabel ten deel en toen het ongeveer klaar was heeft Koningin Sofia het “geopend”, dat wil zeggen het met een bezoek vereerd. Hieraan herinnert een plaquette, ingemetseld in de stadspoort waardoor je, zoals dat bij een dergelijke stadje betaamt, binnen schrijdt (auto’s buiten laten). Alles gebouwd met van die grote brokken natuursteen, alles goed in de verf, ook een paar echt grote patriciers woningen en een leuk museumhuis met uitleg over de restauratie. Pico bello in orde hoor, maar…… nauwelijks een mens te zien behalve dan die anderhalve tourist die het ook had gevonden. Geen terrasjes alleen een touristenwinkel. Bizar gevoel rond te lopen in zo’n perfecte maar doodse plaats. Een openlucht museum te gebruiken wellicht als filmdecor, dachten we. En ja, er werden inderdaad al drie films opgenomen.

Op de terugwegor zodat hij alleen per boot te bezoeken is – als het water niet te hoog staat tenminste, zoals na forse regen. Die bootjes zijn een beetje wiebel dus gedisciplineerd, om en om links en rechts gaan zitten anders gaat het bij het instappen al mis. De grot zelf was niet erg speciaal, alleen apart door het rustgevende varen en de wandeling die we onderweg nog konden maken. En dan, net als je denkt “we hebben het gehad” gaat de verlichting uit en barst er een feërieke geluids- en lichtshow los, weerkaatst door rotsen en water ! : echt, “een vliegende kraai, vangt altijd wat……” zoals mijn vader ons leerde !

Coral Dekkers-HP