De zomer hier aan de Costa Blanca is grotendeels voorbij. Volgens de berichten zijn er records gebroken. Deze zomer zou de heetste zomer, sinds jaren, zijn geweest in Spanje. Men spreekt erover, dat het sinds 1942, dus 68 jaar geleden, niet zo warm is geweest. Misschien heb ik het aan deze temperaturen te danken, dat mijn lotusplant eindelijk een bloem heeft voortgebracht. De bloem heeft zo’n 7 dagen gebloeid. Indertijd heb ik uit Thailand zaad van de lotus meegenomen. Ruim 8 jaar heb ik de plant aan de praat kunnen houden in een pot, die voor zo’n 2/3 met water is gevuld en 1/3 met grond.

De bloem die roze van kleur is en op een lange stengel staat, ziet er fraai uit. Deze Indische lotusbloem is een met waterlelies verwant gewas en heeft ook op stengels staande schildvormige bladeren. In de Boeddhistische landen geldt de lotusbloem als heilig. Er is ook een Egyptische lotusbloem, dit is echter meer een echte waterlelie. Deze lotus staat vaak afgebeeld op oude Egyptische muurschilderingen. Indien u hier in Spanje op zoek wilt gaan naar een Lotusplant in bijvoorbeeld een tuincentrum, dan zult u niet de bovengenoemde tropische Lotusplanten kunnen vinden, maar wel plantensoorten met de naam lotus. We praten dan over de rolklaver, die kruipend groeit, maar ook geschikt is als hangplant. Er zijn zo’n 100 rolklaversoorten, die over de hele wereld voorkomen. Het geslacht behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Er zijn 3 lotus-rolklaversoorten interessant, die hier in Spanje worden aangeboden.

Allereerst de Lotus Berthelotii, afkomstig van de Canarische eilanden. De plant kan gehanteerd worden als hangplant (dus ook in potten)en als bodembedekker en heeft grijsgroene bladeren van 2 à 3 cm met scharlaken rode bloemen.

Ook van de Canarische eilanden is de 2e soort, Lotus Maculatus. Indertijd dacht men, dat deze soort al was uitgestorven, echter heeft men enige tijd geleden deze plant op de Canarische eilanden weer als het ware herondekt. De plant is snelgroeiend en heeft iets bredere bladeren dan de Lotus Berthelotii. De bloemen zijn goudgeel.

De plant is ook geschikt als hangplant, maar ook als bodembedekker. Eventueel ook in rotstuin toepasbaar. De derde soort, waar ik over sprak, is de Lotus Creticus met gele bloemen. De lotus-rolklaversoorten vragen een zonnige standplaats met een goed doorlatende grond. In de droge periode moet de plant bewaterd worden. De planten zijn gemakkelijk te vermeerderen door te stekken met volgroeide scheuten. Men kan het beste de stekken vochtig warm houden in bij voorkeur humusrijke grond, vermengd met zand en leem. U ziet, wat er allemaal schuil kan gaan achter een naam. Zeker is het, dat de beide lotussoorten uw aandacht verdienen.