Beste leden,

Hoewel ik vorig seizoen mijn laatste muziekavond verzorgde, heb ik me toch laten verleiden in het huidige clubseizoen twee avonden voor mijn rekening te nemen. Daarbij kunnen de uitvoerenden weer op het scherm gezien worden.

Deze avond zien en horen we een opera en nog wel een hele mooie, van niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart. Het is de laatste opera die Mozart componeerde, in 1791, niet lang voor zijn veel te vroege en tragische dood: La clemenza di Tito. Het libretto van deze opera, van Pietro Metastasio werd al eerder vele malen vóór Mozart getoonzet, o.a. door Christoph Willibard Gluck. De opera is door Mozart in hoog tempo gecomponeerd omdat deze klaar moest zijn voor de viering van de kroning van keizer Leopold II als koning van Bohemen in Praag. Het lag eigenlijk niet in de bedoeling aan Mozart de opdracht te geven voor deze opera, maar aan Antonio Salieri. Die had er op dat moment geen tijd voor en toen heeft men maar de toevlucht gezocht bij Mozart. Het libretto van Metastasio werd ‘op smaak gebracht’ voor Mozarts muzikale schepping door een zekere Caterino Mazzolà. La clemenza di Tito van Mozart is in de loop der tijd in vergetelheid geraakt, maar is al de nodige jaren weer onder het stof vandaan gekomen en wordt met veel succes opgevoerd in alle operahuizen ter wereld.

De opera, een live opname uit 2005, wordt uitgevoerd door het koor en orkest van de Opéra de Paris onder de dirigent Sylvain Cambreling. De titelrol wordt vertolkt door de bekende tenor Christoph Prégardien.

La clemenza di Tito is een z.g. Opera Seria, in het Nederlands een ernstige opera. Er valt dus niets te lachen, wel te genieten. De opera kent toch een ‘happy end’, omdat de samenzweerders tegen keizer Titus, die ter dood veroordeeld waren, door Titus clementie verleend wordt. En zo kunnen we na de voorstelling met een gerust hart naar huis gaan en met een goed gemoed gaan slapen.

Jan Aerts

Filmavonden, documentaire avonden en klassieke muziek avonden zijn alleen toegankelijk voor leden van NVOC “De Lage Landen”.