Deze avond presenteren we een gevarieerd programma, namelijk werken van Igor Stravinsky, Franz Schubert en Wolfgang Amadeus Mozart.

We beginnen met de Vuurvogel van Igor Stravinsky en wel in een concertuitvoering; het werk is ook bedoeld voor ballet. De Vuurvogel komt voor in Russische sprookjes en is dan ook een vogel die qua uiterlijk en karakteristieken sterk afwijkt van echte vogels: het is een mythisch dier. Deze vogel heeft bovenaardse capaciteiten waarmee hij in bepaalde gevallen kan domineren over mensen. Dat kan goed, maar ook slecht uitpakken. De Vuurvogel van Stravinsky is muziek die bedoeld is om het verhaal dat gaat over de interactie tussen de mythische vogel, een tovenaar en een prins, muzikaal te ondersteunen.

Na dit werk van Stravinsky volgen werken uit een heel andere periode uit de muziekgeschiedenis. Het eerste is de beroemde Arpeggione sonate D 821 van Franz Schubert, uitgevoerd op piano en cello. In de tijd van Schubert bestond er een instrument dat arpeggione genoemd werd. Eén van de vrienden van Schubert was een fervent arpeggione speler. Voor hem heeft Schubert dit werk gecomponeerd. Het is vrijwel de enige thans bekende compositie voor dit instrument. De arpeggione, die spoedig volledig in onbruik raakte, was een gebogen klassieke gitaar. Omdat er nu geen arpeggiones meer gebruikt worden, wordt de sonate gespeeld door de cello of de altviool en er zijn ook uitvoeringen met een ander instrument. In de uitvoering van deze avond wordt de cello gebruikt.
Ten slotte luisteren en kijken we naar het pianokwartet KV 497 van Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart was met zijn opdrachtgever overeengekomen om 3 pianokwartetten te componeren. Nadat hij het eerste pianokwartet gecomponeerd had bleek het voor de uitvoerenden, amateurs, te moeilijk speelbaar en werd het werk niet goed ontvangen. Tijdens het drukken van de vioolpartij van het tweede pianokwartet wilde de opdrachtgever ermee stoppen wegens de hoge kosten die niet door de opbrengsten leken te worden goedgemaakt. Hij verzocht Mozart ermee in te stemmen de uitgifte van het tweede kwartet te mogen staken en dat hij het derde pianokwartet niet zou componeren. Als tegenprestatie mocht Mozart de vergoeding voor alle drie de werken, die hij als voorschot al had ontvangen, behouden. Wat later werd het tweede pianokwartet door een andere uitgever uitgebracht. Van een derde pianokwartet is het niet gekomen. Vanavond horen we het tweede pianokwartet.

Jan Aerts