Veel mensen hebben ooit een hernia geconstateerd gekregen als oorzaak van hun rugklachten. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die al dan niet tegen een zenuw aan duwt. Je zou het kunnen vergelijken met als er door een versleten buitenband van een fiets de binnenband naar buiten puilt.

Een hernia ontstaat grof gezegd door verkeerde en/of teveel belasting van de rug. Dit kan dus veel tillen en sjouwen zijn, maar zeker ook teveel zitten. Veelal is deze door een MRI vastgestelde hernia echter niet de oorzaak van de klachten. Dat moet dus altijd eerst door uitgebreid onderzoek worden gediagnosticeerd. Alleen een scan maken en hier een werkdiagnose op baseren is niet afdoende.

Er lopen genoeg mensen met een hernia rond die totaal geen klachten hebben, dus daar kan echt niet alles op gebaseerd worden. Het onderzoek wat wij in de kliniek doen heeft als doel de oorzaak van de klachten te zoeken. Dit noemen wij functioneel en specifiek onderzoeken, dus niet alleen structureel zoals een scan en een röntgenfoto. Als de oorzaak van de klachten zoals pijn in de rug, maar vaak ook alleen maar pijn in het been of de bil, krachtverlies of tintelingen daadwerkelijk veroorzaakt worden door een hernia moet er snel worden overgegaan op behandeling.

In het begin stadium is de uitstulping relatief makkelijk terug te dringen omdat deze dan nog flexibel is. Na verloop van tijd wordt de beschadigde tussenwervelschijf minder flexibel en ontstaat er littekenweefsel op de plek van de uitstulping. Als dat al gebeurd is, is het veel lastiger deze terug te dringen. Helaas komen patiënten vaak pas na zeer lange tijd bij ons in de kliniek na langdurig gebruik van allerlei medicatie, injecties of andere symptoom bestrijdende middelen.

Het slagingspercentage bij het behandelen van ‘verse’ hernia’s ligt hoger dan bij oude. De behandeling van een hernia bestaat uit het verminderen van de druk op de tussenwervelschijf op alle mogelijke manieren. Ten eerste is het belangrijk dat de rug recht staat, de houding moet goed zijn en er mag absoluut niet worden gezeten. Liggen en lopen is de sleutel tot succes. De ontstekingsreactie die ontstaan is door weefselschade zal ook moeten worden verminderd. Niet door ontstekingsremmers, maar door de oorzaak aan te pakken en hierdoor de ontstekingsreactie te verminderen. Wel kan met lokale ijsapplicatie de zwelling worden verminderd.

Het rechtzetten van de wervelkolom en het bekken gebeurd door middel van manipulaties. Hierdoor staat de wervelkolom en dus de tussenwervelschijf niet onder constante stress. Met speciale behandelbanken kunnen wij de uitpuilende tussenwervelschijf terugdringen door een vacuüm te creëren in de tussenwervelschijf. Door middel van specifieke oefeningen die de patiënten zelf thuis intensief moeten doen, wordt de hernia ook op hun plek geduwd en krijgt de tussenwervel de kans te herstellen. Het is namelijk een misvatting dat je een hernia voor het leven hebt. Ook een hernia kan zich herstellen net als een snee in de huid. Ons advies is om in geval van een hernia zo snel mogelijk over te gaan op behandeling door een geregistreerde officiële chiropractor. Deze kunt u vinden op: www.quiropractica-aeq.com.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950