7 lessen van twee uur– start woensdag 13 januari 14.30-16.30 uur

Kosten hele cursus € 35,-

Locatie: The Gym, onder/achter de Lidl*

Wil je beter leren omgaan met druk en verandering? Wil je je veerkracht vergroten als mensen of dingen tegenzitten? Zie je teveel ‘beren op de weg’ of is je ‘lontje net iets te kort?’ Kom je niet goed voor je jezelf op en ben je niet assertief genoeg? Begin je gestrest te worden van je dagelijkse bezigheden of het gebrek daar aan?

Waarom weerbaar worden?

Tegenslag krijgt iedereen in haar/zijn leven. In de meeste gevallen ben je die aardig de baas, maar soms heb je even geen vertrouwen meer, of neemt die af. Je beseft wel dat de angst de dingen nog erger maakt, maar desondanks bekruipt de onzekerheid of apathie je telkens sterker. Wat nu als ook nog eens dit of dat zou gebeuren? Steeds meer bange gedachten nemen je in beslag. Even zo goed zou het omgekeerde kunnen gelden. Maar hoe zet je dat proces nog in gang? Een cursus Weerbaarheid bereidt deelneemsters voor op tegenslagen, die daardoor minder vaak zullen voorkomen, of die je beter het hoofd kunt bieden. Je schiet niet meer zo gauw in de stress en je vindt manieren om ze te hanteren, maar bovenal zullen de lessen je veel plezier bezorgen!

Waarom je nu nog leren weerbaar op te stellen en dat vooral in zo’n liefrijke omgeving als de Costa Blanca? Niet, omdat het aantal inbraken toeneemt; niet, omdat er regelmatig gesproken wordt over geweld tegen autochtonen en allochtonen; niet, omdat velen van ons nu al of in de toekomst alleen zullen wonen; maar, omdat weerbaarheid iets doet met jezelf. Dat nee willen zeggen tegen alledaagse situaties wat je nooit deed of durfde, eindelijk voor jezelf in alle situaties op durven komen. Nee zeggen tegen slechte gewoontes of juist veel meer ja tegen goede gewoontes. Maar vooral ook omdat het leuk is om fysiek veel meer te kunnen dan je nog dacht en dat samen met andere vrouwen, die mogelijk ook niet meer zo kwiek zijn als zij zouden willen, lekker uitproberen.

Deze cursus is meer dan alleen maar van je afslaan, of je agressieve kant naar voren te brengen. Met behulp van vele leuke oefeningen zullen wij werken aan je steviger te laten staan, je balans te verbeteren in jezelf als ook fysiek, wat te doen als je dreigt te vallen, maar ook leren hoe je te verdedigen als je daadwerkelijk mentaal of fysiek wordt aangevallen. In de cursus staat het vergroten van je zelfvertrouwen centraal, door gebruik te maken van fysieke, verbale en mentale technieken en methodieken om op te komen voor jezelf, te oefenen met vechtlust in confronterende situaties en het stroomlijnen van emoties.

Fysieke & mentale weerbaarheid

Fysieke weerbaarheid omvat technieken uit de Oosterse vechtkunst die gebruikt worden om jezelf te verdedigen. Mentale weerbaarheid houdt geen technieken in, maar oefeningen die inzicht geven in je eigen handelen.

Wat is weerbaarheid, wat is zelfverdediging?

Weerbaar zijn betekent in verschillende situaties kunnen aangeven wat je wel en niet wilt, zonder je daarbij te forceren. Soms kan dit forceren ontstaan door groepsdruk, door veranderende omstandigheden, door eenzaamheid, door het wegvallen van dierbaren om je heen, maar ook door het afnemen van je fysieke mogelijkheden. Handelen zoals je wilt en zoals je voelt wordt dan extra belangrijk.

Zelfverdediging is ontstaan als antwoord op situaties waarin mensen (veelal vrouwen) zich bedreigd of onveilig voelen. Er is in de loop van de tijd een methode ontwikkeld die adequaat gedrag aanreikt aan mensen met voor hen onveilige situaties. De aangereikte technieken in deze cursus kunnen op ieders niveau met diverse fysieke mogelijkheden uitgevoerd worden. Fysieke belemmeringen spelen daarin geen rol omdat er op maat oefeningen worden aangeboden.

Voor wie is de weerbaarheidstraining bedoeld?

Alle vrouwelijke leden van de club (en introducees), ongeacht leeftijd, fysieke en mentale mogelijkheden. Wel is het belangrijk dat je je in principe aan de 7 lessen verbindt (elke woensdagmiddag van 12/1 t/m23/2). Gemakkelijk zittende kleding en schoeisel (bij voorkeur met platte zolen), maar ook een extra warme trui voor de mentale gedeelten is aan te raden. Laat verder je sieraden die dag zo veel mogelijk thuis.

door wie gegeven?

Lydia la Rivière Zijdel (1951), sinds 1998 (deels) wonend in Moraira, heeft meer dan 30 jaar ervaring in het geven van weerbaarheid, zelfverdediging en vechtsport cursussen. Zij is specialist in het lesgeven aan mensen met uiteenlopende beperkingen en ‘makken’, verschillende leeftijdsgroepen en werkte zowel nationaal als internationaal. Zij leidde niet alleen vele duizenden mensen op in weerbaarheid, maar traint ook vele trainers en docenten in het vak weerbaarheid, vechtsport en sport en spel. Lydia traint zelf nog steeds Aikido (heeft daar in drie zwarte banden), is nog steeds actief in de sportschool en haalde drie zwarte banden in Shuri Ryu karate. Zij beheerst de techniek van diverse budo wapens. Daarnaast is zij sociaal wetenschapper en combineerde beide vakdisciplines tot een specifieke methode van weerbaarheid door sport en spel. Zij is nog steeds actief als docent in diverse (met name ontwikkelings-) landen in de wereld.

Aanmelden:

Er is slechts plaats voor 20 deelneemsters, dus geef je zo spoedig mogelijk op want vol is vol. Je kunt je aanmelden per email aan lydiazijdel@gmail.com of telefonisch 6343374876 (ook voor meer informatie kun je dit nummer bellen). Kosten van de cursus € 35,- voor de hele cursus!

* Ik heb voor deze locatie gekozen omdat de club nogal wat logistieke problemen met zich meebrengt (tafels en stoelen verwijderen; veel obstakels enz.). Ik train zelf zeer regelmatig bij The Gym en mag de afgesloten ruimte daar gebruiken. Er is voldoende parkeermogelijkheden. Rijd voorbij de Carrefour daar links af aan het eind naar beneden met de bocht mee naar links. Halverwege is The Gym aan de linkerkant!