Dat er in Teulada en Benissa stationnetjes zijn van de smalspoorverbinding Denia-Benidorm is genoegzaam bekend, maar dat er ook stations zijn in Moraira/Moravit, Benissa/Baladrar en La Fustera weten maar weinig mensen. Het hoofdstation in Baladrar is zelfs behoorlijk omvangrijk met 2 perrons, 4 sporen en een vrachtloods. In Moraira/Moravit is een lang perron met 3 sporen en wat verderop ligt daar het onderhouds-emplacement met een locomotievenwerkplaats, een draaischijf voor stoom- en diesellocomotieven, olie- en kolenbunkers, een watertoren en een opleg/stallingsvoorziening voor 5 tot 7 zware locomotieven. Vooral nodig voor twee zogenaamde “Mallet” stoomlocomotieven die uitgerust zijn met een dubbel drijfwerk. Deze laatsten zijn tamelijk zeldzaam te noemen omdat er in Europa maar een paar van deze prachtige oude krachtpatsers in perfecte conditie te vinden zijn.
Met de bouw van deze voor de regio unieke spoorwegen werd begonnen in 2011 en einde 2015 was het zover dat het eerste gedeelte van het project kon worden gebruikt. Er was toen een bescheiden ceremonie voor de onofficiële ingebruikname. Onofficieel, de plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders hadden het laten afweten. Zij vonden het project te klein van formaat en voor de plaatselijke politiek van te weinig gewicht om er hun tijd aan te besteden. Echter de oprechte belangstellenden en vooral de bouwer, vierden de eerste ingebruikname uitbundig met wijn, cava en tapas. Gelukkig was Google aanwezig met een speciale cameraploeg. De video van toen is nog steeds te vinden op Youtube (zoek: Benissa Moraira Ferrocarril).
Na de opening in 2015 is er met veel energie en passie doorgewerkt om de spoorlijn verder uit te breiden. Er werden 3 tunnels gebouwd en maar liefst 4 bruggen waarvan eentje met een formidabele lengte. Dit zogenaamde “hoogspoortraject” voorziet in de verbinding vanaf het knooppunt in het hoofdbaanvak naar het in het dal gelegen La Fustera. Het station daar is een zogenaamd kopstation, de locomotieven moeten na aankomst worden omgezet naar het andere einde van de trein om terug te kunnen keren. “Achteruitrijden”, waarbij een rij wagons door de locomotief worden “geduwd”, is volgens internationale voorschriften vanwege ontsporingsgevaar niet toegestaan. Daarom beschikt de BMF over een authentieke locomotieven-draaischijf zodat de stoom- en diesellocomotieven altijd met de voorkant “vooruit” de treinen over de rails kunnen trekken. Dus alléén bij rangeren mag er met lage snelheid worden geduwd.
Het rijdend materieel van de BMF is indrukwekkend en historisch interessant. De oudste stoomlocomotief stamt uit 1895 en wordt ingezet voor toeristische doeleinden. In totaal beschikt de BMF over een dikke 60 locomotieven, personenrijtuigen en goederenwagons waaronder een paar zeldzame exemplaren. Bijvoorbeeld de zgn “Mallet” locomotief die in 1934 in gebruik werd genomen door de Duitse Wehrmacht. Na de oorlog heeft de machine nog jaren dienstgedaan bij de Bundesbahn.
Tot slot: De BMF-Benissa Moraira Ferrocarril heeft echter iets zéér bijzonders: Alles is gebouwd op een schaal van 1:22,5 en ligt permanent buiten in de tuin van Jos van Kampen in Benissa Baladrar.