Wabi Sabi…niet te verwarren met  wasabi !!

Inmiddels hebben alle clubgenoten, althans diegenen die regelmatig op de club komen de nieuwe expositie kunnen bekijken. Op onze NVOC website kunnen alle niet aanwezige leden ze binnenkort ook bekijken, als ze dat zouden willen.

Niet iedereen zal deze keer het onderwerp van onze schilderijen hebben kunnen begrijpen, want Wabi Sabi is een niet alledaags onderwerp. Als je het uit wilt leggen zou je het  “de schoonheid van de imperfectie “  kunnen noemen. Het is een kunstvorm, een soort filosofie, maar ook een manier van leven.  Het is in de 14de eeuw ontstaan in Japan en eigenlijk als tegenhanger tegen alle perfectie in de chinese kunst en cultuur.  Denk aan de altijd mooie heldere kleuren die ze gebruikten en het altijd weer even mooi glanzend gelakte hout… perfect !!  Een ander woord is er niet voor.

Wabi Sabi legt nou juist de nadruk op eenvoud. Niet alles en iedereen hoeft of moet perfect zijn…ook mensen of dingen waar iets aan mankeert kunnen mooi en bijzonder zijn. Voorwerpen mogen afbraak vertonen, hetzij door het weer, hetzij door de wind, hetzij door veelvuldig gebruik, maar je kunt het verhaal erachter meestal wel voelen.  Een oude veel gebruikte lepel bijvoorbeeld of een muurschildering die helemaal verweerd is in de loop der eeuwen.  Meubels die van sloophout zijn gemaakt of iets wat gewoon mooi geworden is door ouderdom etc.

Onze eigen Jopie Huisman maakte al dan niet bewust al jaren geleden  schilderijen met dezelfde filosofie. Schilderijen van bv werkkleding, oude afgetrapte lievelingsschoenen…dat zijn voorbeelden van Wabi Sabi.  We hebben er weer met heel veel plezier en enthousiasme aan gewerkt en hopen dat jullie allemaal ook dit keer kunnen genieten van ons schilderwerk.

En zoals gewoonlijk eindig ik weer met een penseelstreek… dit keer met een hele oude en vol geklodderde wabi sabi penseel

Ietje Speets