De meesten van u kennen ongetwijfeld veel beroemde Hollandse meesters zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen en nog vele anderen, maar ook de jongere schilders als bijvoorbeeld een Vincent van Gogh, een Karel Appel, Jeroen Krabbé of een Lucebert zullen u niet onbekend zijn.

Er zijn uiteraard ook veel Belgische beroemde kunstenaars zoals Corneille, Theo van Rijsselberghe, René Margritte, namen die u bekend in de oren zullen klinken. En natuurlijk niet te vergeten de oude meesters zoals Jan van Eyck of Pieter Breughel.

Ook Spanje heeft veel beroemde kunstschilders voortgebracht. Denk aan Diego Velazquez, Francisco Goya, Pablo Picasso, Salvador Dalí en El Greco of Joan Miró. Allemaal bekende namen voor de meesten onder u.

Hopelijk heeft u ook al eens gehoord van de Valenciaanse kunstschilders Joaquín Sorolla, Ignacio Pinazo of Alacreu. Deze schilders zijn vooral beroemd geworden door het Valenciaanse licht dat ze zo prachtig in hun schilderijen kunnen weergeven.

Waar de noordelijke oude meesters dikwijls sombere schilderijen maakten met donkere kleuren, mede ook door het klimaat, schilderden deze Valencianen juist het licht van de zon dat zo beroemd is aan de Costa. Door de weerspiegeling van de helderblauwe lucht op het water van de Middellandse Zee gaat dat bijna vanzelf. Om dat licht te kunnen weergeven moet je dus echt aan de zonnige Spaanse kust zijn.

Welnu op dit moment van schrijven zijn Erik en ik al bijna vijf weken in Maastricht bij de kinderen. Hartstikke gezellig hoor, de feestdagen en de warmte van ons kroost om ons heen, maar buiten is het grijs en vochtig en al helemaal ongezellig en saai omdat er geen winkel of café open mocht de eerste weken door de corona. Maar, zodra er een sprankje blauw te zien is, voelen we de denkbeeldige warmte al van een vleugje zonneschijn. Dan is het heerlijk om door de stad te banjeren en toen de winkels en galerieën eindelijk weer open mochten, zag je de mensen weer een beetje opleven.

Het is dus ook geen wonder dat men toentertijd vrij donker en somber schilderde. Natuurlijk werden er ook bloemen en vrolijkere schilderijen gemaakt, maar dat specifieke Valenciaanse licht ontbreekt. Het is dan ook een geschenk dat wij hier allemaal mogen en kunnen wonen, mogen leven en genieten van dat licht en die warmte. Blijf dat vooral doen, want wij weten waarom we hierheen zijn verhuisd!

Met deze grauwe en koude penseelstreek wens ik u allen weer veel Spaanse zonneschijn en warmte toe.

letje Speets