In de serie interviews met lieden die je in de loop der jaren als “dragers van onze club” kunt betitelen, brengen we dit keer Peter Croughs in het vizier.

Een minzame Limburger met wat Iers bloed in de aderen die met recht het leven in Spanje al jarenlang hoog in het vaandel heeft staan. Bepakt met een grote dosis levenslust en zin in avontuur streek hij eind jaren zeventig samen met zijn Monique neer in de groene streek rond het dorpje Moraira, toen nog omgeven door velden vol wijngaarden.

 

Het was in een tijd, die je je vandaag de dag nauwelijks nog kan voorstellen. Een slecht wegennet, weinig toeristen… geen telefoon en slechts één Spaans tv-kanaal. Andere tijden dus! Een tijd van puur pionieren waarbij doorzettingsvermogen een onmisbare rol speelde.

 

Peter en Monique gingen aan de slag want ze wilden het leven delen met de lokale bevolking. Dus volgden ze o.a. een fikse studie Spaans. Dat bracht de mensen sneller bij elkaar. In 1980 werd hij lid van de club en als je het uitrekent zal Peter momenteel wel eens het jongste lid met het langste clubverleden kunnen zijn.

 

Peter belandde in de makelaardij. Al snel kreeg hij de smaak te pakken en startte, na het behalen van het toen nog vereiste diploma, zijn eigen bedrijf “Buenaventura Villas”. Zo heeft hij ook veel latere clubleden in de loop der jaren aan een prettige woonstek kunnen helpen.

 

Peter heeft veel ontwikkelingen bij de club meegemaakt en met enige ironie en een glimlach komen spontaan enkele kleurrijke herinneringen te voorschijn: De Sinterklaasfeesten (mét zwarte pieten), de bloesem-/puzzeltochten en de Lustrumvieringen waarvan een met een uniek optreden van cabaretier Henk Elsink. Dat waren andere tijden! Er hing toen wel een elitair sfeertje rond de club, het was ook de tijd dat er ereleden benoemd werden, maar die tijd is intussen wel verdwenen. De club telde circa 100 leden, de grote toename kwam pas in de jaren 90.

 

Zijn onmisbare steun aan de club kwam vooral tot zijn recht als er weer een nieuw onderkomen gezocht werd. “Gaan we huren of kopen?” Vanuit zijn expertise en opgebouwde kennis van wat er in de regio gaande was, was hij voor meerdere besturen een goede adviseur op de achtergrond. Een keer of vijf heeft hij ook de besprekingen van een nieuw huurcontract van het clubhuis begeleid. Een verantwoordelijke en omvangrijke klus, maar met de nodige tact en de Spaanse taal machtig wist Peter de ambities en wensen van het bestuur goed aan te kaarten bij de Spaanse verhuurders. In “Arnesol” heeft hij als lid van de verbouwingscommissie er voor gezorgd dat de bar uitgebreid mocht worden en dat er een  nieuwe sanitairgroep gebouwd kon worden. Ook bij de keuze van het nieuwe clubonderkomen heeft hij, als lid van de huisvestingscommissie, een belangrijke rol gespeeld. Gepast trots is ook hij op ons nieuwe clubhuis “El Corregidor”. Sfeervol ingericht biedt het een riante plek voor het leggen van nieuwe contacten en veel gezellige activiteiten.

 

Peter en Monique zijn optimaal geïntegreerd in Spanje, hun twee kinderen hebben hier hun eigen leven opgebouwd; ze hebben inmiddels vier Nederlands/Spaanse kleinkinderen en zoonlief zal het bedrijf “Buenaventura Villas” op niet al te lange termijn overnemen. Partner Monique organiseert met overgave de jaarlijkse clubreizen naar mooie steden en streken van Spanje. Zij genieten beiden van de grote verscheidenheid aan natuur en cultuur van hun tweede vaderland en ze willen dit graag aan hun mede clubleden laten zien. Het leven van pensionado lonkt nu, “veel reizen” staat op Peter´s verlanglijstje. Het authentieke Spanje heeft nog zoveel te bieden…