Pego heeft een uitgebreid Carnavals program. Het eerste evenement daarvan is elk jaar (vaak in februari, zie de Week) het varen van de bootjes op het riviertje de Marjal dat stroomt in het gelijknamige park. Pure pret, het zijn namelijk geen bootjes maar zelfgemaakte vlotten, vaak met een thema en mensen erop die bijpassend zijn verkleed; ze bestaan uit een soort plankier bevestigd op iets dat goed drijft en dat kan echt van alles zijn. Plezier voert duidelijk de boventoon en wint het glansrijk van perfectionisme.

De af te leggen afstand is niet groot maar de vaart waarmee ze zich voort bewegen evenmin al gaat het stroomafwaarts. Dat komt omdat die “pramen” nou niet direct gestroomlijnd zijn, integendeel: ze zijn rechthoekig en met een onpraktische voortstuwing zoals bijvoorbeeld roeien met ronde palen. Maar dat is allemaal deel van het vertier. Het eerste vlot moet zich ook nog eens tot plezier van de toeschouwers door alle plantaardige troep zien heen te werken die her en der op het water tussen takken vastzit. Koers houden is daarbij onmogelijk.

Het hoogtepunt is het passeren van het bruggetje, Dit is laag, véél te laag voor ongeveer alles, maar dat is bekend. De opbouw van de vlotten is daar ook op berekend: óf het te hoge spul is omklapbaar óf de boel wordt net tevoren snel gedemonteerd. Dan moet dat vlug óver het bruggetje getild worden terwijl het vlot er onderdoor drijft en moet daarna weer snel terug op het vlot komen om te worden heropgebouwd. Geldt ook voor de deelnemers trouwens: plat liggen of snel op het bruggetje klimmen en dan aan de andere kant weer op je vlot springen in de hoop dat dat net weer tevoorschijn komt en niet al te ver is doorgedreven zodat jij aan het bruggetje bungelt of in het water ploft ! Alles moet tegelijk en met bekwame spoed: ergo het gaat vaak mis! Lachen voor iedereen!

Dit is uiteraard de favoriete kijkplaats. De Spanjaarden nemen eten, drank maar ook tafels en stoelen mee om dit alles uitgebreid te genieten. Wij waren inmiddels gevorderd tot het stadium van het veroveren van de juiste plek en het meenemen van wijn en eten, het meubilair lieten we nog even thuis…

Coral Dekkers-HP