Ooit een wild zwijn aan het spit gezien? Spectaculair, dat kan ik u zeggen. Het is een enorm beest met onmiskenbare hoeven dat langzaam ronddraait en heerlijke geuren afgeeft.

Regelmatig worden de golfers geconfronteerd met omgeploegde stukken mooi grasland. Dan zijn er weer wilde zwijnen op zoek geweest naar iets lekkers en die laten hun sporen duidelijk na. Het lijkt me een ramp voor een golfbaanbeheerder, want zie zo’n modderpoel maar weer eens om te toveren tot een mooie fairway.

Maar op 16 mei lachten de golfers in hun vuistje, want ze gingen genieten van het goede dat zo’n beest in petto heeft: een lekker stukje vlees op hun bord. André den Ouden, golfer en jager (naast zijn andere bezigheden natuurlijk), bood de golfclub van NVOC een van zijn trofeeën aan na de zaterdagse happening, zoals altijd druk bezocht. Hij werd vergezeld door ervaren kok Jaime die zich overigens later ontpopte tot gitaarspelende zanger en die wist hoe hij met zo’n groot stuk vlees moest omgaan. En dat schijnt nog veel zorg te vereisen, want wilde zwijnen kunnen gevaarlijke bacteriën in zich hebben en een bloedproef moest uitkomst bieden. Maar André weet wat hij aan moet bieden en voor alles was gezorgd.

Er stonden mooie salades en stokbrood klaar. De zweetdruppeltjes van de wedstrijd waren al lang opgedroogd en dorst kenden we niet meer, toen het zwijn werd aangesneden. Vier malse kippen gingen hem voor, want niet iedereen was gecharmeerd van een wild varken. Maar hij was heerlijk! Een gerookt smaakje en zeker niet te sterk. Een bijzondere belevenis die de gedachten van de eetgasten af deden dwalen naar tijden van weleer, toen beesten bij een feestmaal altijd aan het spit moesten.

Alle dank aan André die dit mogelijk maakte!

 

Een smuller