Hier aan de Costa Blanca hebben we, zoals u weet, minder grote verschillen in de seizoenen. Een winter is er hier eigenlijk niet. Daarom wonen we immers hier! Maar de natuur heeft natuurlijk wel zo z’n eigen ritme.

Zo ontdekte ik met Nieuwjaarsdag tijdens het water geven, dat er alweer nieuwe bloemknoppen in de orchidee op het terras zich aandienden. Ik heb namelijk al vele jaren een paar Cymbidium orchideëen. Deze orchideëen kunnen uitstekend tegen het mediterrane klimaat, maar komen oorspronkelijk uit tropische streken o.a. uit China, Nepal, Indië, Thailand, Vietnam, Birma en Australië. U zult zeggen, dat zijn toch over het algemeen erg warme, tropische landen. Dat is juist, maar ook in deze landen zijn er allemaal klimaatzones, o.a. afhankelijk van de hoogte van het berglandschap.

De Cymbidium orchidee heeft grasachtige bladeren met flink ontwikkelde schijnknollen van ongeveer 15 cm groot. De plant bloeit hier aan de Costa Blanca al vroeg in het jaar, zo februari, maart, april. De exemplaren die ik in mijn bezit heb, hebben mooie, rozekleurige bloemen, die langdurig bloeien. Overigens zijn er door het telen en kruisen van kwekers, er vele soorten bloemen in allerlei kleuren bij de Cymbidium orchidee-hybriden ontstaan.

De Cymbidium houdt van veel licht, maar niet van directe zonneschijn. Ik zelf heb de planten in de naya in potten staan.

Deze orchidee is half epifytisch, daarom is een speciale samenstelling van sphagnum, beukenblad en leemhoudende grond aanbevolen. Echter is mijn ervaring, dat een goede kwaliteit potgrond ook uitstekende resultaten geeft. De plant verdraagt temperaturen onder de + 10 graden, maar ook veel lager in de nacht. Het is zelfs van belang dat in de maanden november, december er lage nachttemperaturen zijn om goede aanzetten van de knoppen te bewerkstelligen.

Algemeen samenvattend kan worden gezegd, dat de plant wekelijks water krijgt, enige bescheiden bemesting, om de drie jaar verpot wordt en veel licht krijgt , maar niet in de volle zon geplaatst mag worden. Bij een goede toepassing en verzorging wordt u beloond met een, het hele jaar door, frisgroene plant, die in het voorjaar prachtige bloemen voortbrengt met een langdurige bloei. En wees eens eerlijk, het is toch bijzonder om in uw mediterrane tuin echte orchideëen te hebben!